Myllan hyllades
Omställare från hela Sverige kom genom dimman till Undersåker för årsmöteskonferens på temat Hylla myllan 6–8 november. De flesta anlände med nattåget på fredag morgon och redan efter förmiddagens presentations- och ”lära känna varandra”-övningar började den där goa känslan av att få känna tillhörighet, känna sig hemma i ett sammanhang, att sprida sig.
Efter lunch började vi att sprida omställningsenergier. Med en namnlapp i ett snöre runt halsen minglade vi runt på den större konferensen Åre sustainability summit (ÅSS). Varje gång vi träffade på ett nytt ansikte fick vi tillfälle att berätta att vi kom ifrån Omställningsnätverket och att vi hade lyckats få med ett alldeles eget ”spår” på ÅSS under lördagens tablå. Ett ”spår” med seminarier om matjordens betydelse. Det är ju ändå FN:s Year of soils. Och nog var det lite pirrigt; hur skulle våra omställningsinriktade seminarier tas emot, skulle det komma några åhörare över huvud taget?
Hemma igen på vår bas i Undersåker laddade vi upp med god ekologisk mat och fick lyssna på små aptitretande föredrag av våra gäster Jörgen Andersson från Fjällbete och Isabel Carlisle från Transition network i England.
På lördag morgon var vi uppe och åt frukost med tuppen för att sedan ta oss in till ÅSS med tåget. Dimman hade lättat en aning och de närmaste fjällen kunde skönjas. Det var nu vi skulle få se hur Hylla myllan-spåret skulle tas emot.
Jag valde ett annat seminarium att börja med, men sent anlända deltagare sa att det var knökfullt på Hylla myllan-seminariet där Renald Flores berättade om hur matjorden fungerar. Sedan var det som om det var där i lokalen Snöljus som allt hände. Introduktionen i inre omställning lockade jättemånga och mest ungdomar. Seminariet om holistic management – planeringsverktyg för bland annat betesdrift – lockade så många att en vikvägg fick vikas ihop och fler stolar ställas in.
Entusiastiska Tillsammansodlare från Frösön smittade av sig med sina många roliga och lärorika historier från sitt första odlingsår. Och solen lyste på Åreskutan.
Väldigt glada och nöjda med gensvaret på Hylla myllan-spåret firade vi med en guidad kulinarisk middag med temat; Hur skapa ett långsiktigt, stärkande och blomstrande engagemang i omställningsarbetet?
Som en bonus på Hylla myllan-konferensen fick vi, strax innan söndagens workshop och årsmötesförhandlingar skulle börja, följa med fåraherdarna från Fjällbete och se på när över fem hundra tackor med lamm flyttades till nytt bete med hjälp av vallhund.
Så hyllade vi myllan.
Peo Eriksson är omställare från Frösön.