Fria Tidningen

Anmälningar mot tidningar som inte namnger läggs ner

En biståndsorganisation har anmält 25 tidningar för att inte ha namngivit personer i publiceringar om Afrika. Nu har pressombudsmannen bestämt sig för att inte gå vidare med anmälningarna.

Det var i juli som biståndsorganisationen We effect anmälde 25 svenska tidningar till Allmänhetens pressombudsman (PO). Bakgrunden var att tidningarna vid ett eller flera tillfällen inte hade namngivit privatpersoner från Afrika som fanns med på bilder i tidningarna.

Nu har beslutet kommit och PO skriver att han sympatiserar med tanken bakom anmälningarna men att de inte uppfyller de ställda kriterierna: att anmälan måste komma från den som har behandlats illa av tidningen.

We effect skriver i ett pressmeddelande att organisationen inte är överraskad av beslutet men tycker att det är bra att frågan i alla fall har uppmärksammats. Under 2014 namngavs endast 13 procent av privatpersoner i publiceringar om Afrika i svenska tidningar, enligt en medieanalys som har gjorts på uppdrag av organisationen. Det kan jämföras med att 93 procent av alla vita personer i rapporteringen namngavs, enligt samma undersökning.

– Trots att anmälningarna inte tas upp har vi fört en viktig diskussion framåt, säger Ola Richardsson, kommunikationschef på We effect.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu