• Dansföreställningen Crisalída med Memory wax är en del av öppningsprogrammet på Dunkers terrass.
  • Marie Öhrns planteringsperformance.
Skånes Fria

”Festivalen är ett kitt för staden”

Plantera dig själv i en kruka eller hoppa på en buss till en hemlig plats. Gatuteaterfestivalen Passage som pågår samtidigt i Helsingborg och Helsingör vill utmana synen på staden.

Passage är en årligen återkommande festival för gatuteater på båda sidor om sundet. Projektledare på den svenska sidan är Irene Grahn.

Hon har varit involverad i festivalen sedan starten för elva år sedan, och förmedlar en stor entusiasm över konstformen gatuteater.

– Man kan också kalla det gatukonst, för det ingår dans, musik, teater och bildkonst. Det gemensamma är att alla utövare vill vara i stadens offentliga rum. De som spelar vill kommunicera, men lite mer på folks egna premisser. Det ska vara gratis, det ska gå publiken till mötes och nå människor som inte går över institutionernas trösklar. Samtidigt kan det provocera mer också, och vara i vägen, säger Irene Grahn.

Hon menar att det finns ett behov av att människor blir utmanade i sin syn på sin stad.

– Staden ska bjuda på ett experiment!

Passage var en av de första gatuteaterfestivalerna i norden. Med åren har fler startats, och flera nätverk bildats. Arrangörerna besöker varandra, reser runt Europa för att göra research och hitta föreställningar som kan passa. Men en stor del av året ägnas också åt lokalt nätverkande.

– Vi träffar de som finns på platserna där föreställningarna ska spelas, de som bor, arbetar eller använder platserna, det kan vara de som vattnar blommorna eller sjöräddningen, hyresvärdar eller parkeringsvakter. De blir delaktiga och hjälper till lite extra när det sen är dags. De kanske rycker in och hjälper publiken att hitta sittplatser till exempel. Festivalen är ett kitt för staden: vi kan inte göra en gatuteaterfestival utan att alla är med och hjälper till. De behövs om vi ska fästa, gro, och bli långlivade, säger Irene Grahn.

Arrangörerna jobbar också för att nå ut till föreningar och grupper med information om föreställningar som kan vara av speciellt intresse för dem. Kopplingen mellan till exempel en fritidsgård och en föreställning kan sedan förstärkas genom att det arrangeras en workshop innan föreställningen.

– Vi vill att publiken ska hitta hem, säger Irene Grahn.

Fotnot: Passage pågår 29 juli till den 1 augusti, både i Helsingborg och Helsingör. Sammantaget visas ett 50-tal akter.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu