Stockholms Fria

Bibliotek i världsklass i Kista

Kista bibliotek är nominerat till ett internationellt pris som ett av världens fem bästa. De har tredubblat besöken, och dubblat utlånen på mindre än ett år.

– Nu ligger vi mitt i Kista galleria. Vi har bara flyttat kanske 100 meter men den sträckan har betytt mycket, säger verksamhetschef Elisabeth Aquilonius.

Nya större lokaler i ett nytt läge. Stockholms generösaste öppettider. Ett medvetet arbete för att nå nya grupper. Det är några av de faktorer som har lett till att Kista bibliotek blivit nominerat till ”Public library of the year” (Årets offentliga bibliotek). Priset delas ut av Kulturstyrelsen i Danmark och med prispengar på 5 000 dollar från amerikanska it-företaget Systematic.

– Så vitt jag vet är det största priset i branschen, så nomineringen betyder mycket för oss. Det är inte heller vanligt att Sverige uppmärksammas internationellt. Väldigt roligt för besökarna och för medarbetarna som arbetat stenhårt för det här, säger verksamhetschef Elisabeth Aquilonius. Övriga nominerade kommer från Kenya, Spanien, Nya Zeeland och Australien.

Syftet med priset är att utveckla framtidens bibliotek. För Sveriges del ser det mörkt ut på den fronten. Mer än två offentliga bibliotek i månaden har stängt under de senaste åren och besöken har minskat kraftigt, enligt KB:s statistik från 2013.

Men Kista går mot strömmen. Biblioteket har bland annat lyfts fram för sin placering i ett mångkulturellt område. Dessutom är Kista bibliotek nominerade till svenska tävlingen Årets bibliotek som utses av akademikerfacket DIK varje år.

Biblioteket har sedan flytten i höstas öppet till nio på kvällarna 362 dagar om året, och bara huvudbiblioteket på Sveavägen har större yta. I Kista finns även en scen, föreläsningssal, en så kallad black box (ett ljudisolerat rum där det hålls författarsamtal med mera) och 20 studierum i olika storlek. Biblioteket har som målsättning att 40 procent av utbudet ska vara på andra språk än svenska. Just nu är det 25 procent.

– Biblioteket ska vara en öppen, demokratisk arena för alla. Vi syns på ett annat sätt nu. Vi finns där människor handlar mat, och passerarar till tunnelbanan. Själva gallerian har ett stort upptagningsområde. Våra besökare kommer från hela Järva, men även Jakobsberg, Sundbyberg och Solna, säger verksamhetschef Elisabeth Aquilonius.

Blir inte satsningen som ni har gjort väldigt dyr?

– Nej inte om man tittar på besökare per krona, då blir det inte högre.

Det har förts en debatt i år om att det ”inte är tyst på biblioteken längre”. Hur är det hos er?

– Vi ska kunna erbjuda både och. Här finns det platser för reflektion och läsning. Samtidigt vill vi vara en kulturell aktör med plats för olika samtal.

Fotnot: Vinnaren av Public library of the world tillkännages den 16 augusti, och Årets bibliotek på bokmässan i Göteborg 24 september.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

På flykt i Hammarbyhöjden

När jag läser om flyktingarna som med fara för sitt liv tar sig till Sverige så tänker jag ibland

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu