Skånes Fria

Krönika: Svin njuter av gyttja mer än rent vatten

Jag åkte till Grekland i slutet av juni. För mig var det lycka, att få träffa släkt och att få återförenas med den vackra plats jag andas på. Jag märkte inte av krisen, förmodligen för att jag åker dit och gästspelar. Det är bara för en kort stund, jag lever inte där på heltid. Men det gör mina släktingar- det gör resten av Greklands befolkning.

Under Almedalsveckan blev Anders Borg intervjuad av Jenny Strömstedt.

”Är du trött på Grekland? frågade hon och skrattade till, varpå Anders Borg svarar ”Ni vet väl vad de säger om greker, lita inte ens på greker när de kommer med presenter”.

Jag har en del jag vill upplysa dig om Anders Borg, jag har en del jag vill säga resten av Sverige som kritiserar Grekland och använder rasistiska kommentarer som retorik och argument för den ekonomiska krisen. Anledningen till att du sitter där du gör, anledningen till att vi får rösta är för att Grekland är demokratins vagga. De grekiska filosoferna banade inte bara vägen för demokratin, utan även för rationellt och källkritiskt tänkande.

Min poäng är att, ja Grekland har skapat en paradox kring sin ekonomi, levt över sina tillgångar genom att bygga upp ett ekonomiskt system som inte har funkat. Men att kalla greker för lata, idioter, ett folk att inte lita på är en grov generaliserande överdrift och total osanning. De förnedrande och rasistiska kommentarer som fälls av exempelvis Anders Borg är en skam och inte minst en obildad kommentar av en person som är vår före detta finansminister. Generaliseringen som har skapats kring Grekland i och med krisen är ett bra exempel på hur kapitalistiska ideologier skapar klassklyftor. och hur de som inte är en del av de stora kapitalet hamnar längst ner på värderingsstegen, blir ett ”mindre värt folk”. 

Så till alla som som dömer Grekland: tänk en extra gång innan ni dömer ut ett helt land för en ekonomisk statskris, ett folks misär och kamp för ett bättre leverne. Arrogans och elitism är inte något som hör hemma i demokratins namn. Och människor som har makt i offentliga rum borde tänka på hur de uttalar sig och representerar demokratin. Som den grekiske filosofen Herakleitos sa ”svin njuter av gyttja mer än rent vatten”, med andra ord- människor vältrar sig gärna i andras olycka, men vi får aldrig glömma att det är medmänniskor det handlar om. Grekland är ett land, men dess medborgare är människor, precis som du och jag. 

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Makthavare, det är dags att vakna

”Jag är rädd för att vågen av medmänsklighet som sköljer över oss är en trend som kommer att upphöra”, skriver Anna Valsamidis i sin krönika.

Skånes Fria

Tänk mer på apokalypsen

Så länge kulturen behandlar apokalypsen lever hoppet om att slippa uppleva den, skriver Maria Ramnehill.

Fria Tidningen

Krönika: Dumpa nallen och elda vreden!

I förlossningsvården möts tre av de största feministiska frågorna: våra arbetsvillkor, våra kroppar och vår rätt till självständighet, skriver krönikören Ensam mamma röker.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu