• Blodkroppar i Sveriges hjärta?
Stockholms Fria

Texter om staden ska föra samman Stockholmare

På upp till 101 ord ska 101 stockholmsbor mellan 10 och 101 år få sina texter publicerade i en liten bok, vissa av dem tonsatta. Skrivandet ska få stadens invånare att närma sig varandra.

– Vi väcker ett behov av att dokumentera och bevara staden för framtida generationer. Det är som vykort från staden, säger Livia Ramirez, som startade textinsamlingen i våras.

Sedan dess har över 200 bidrag skickats in till ”101 ord till vårt Stockholm”, som ska utmynna i en liten bok. Livia Ramirez kollega, musikern Tomas Brink har nu även tonsatt den första av texterna.

– Den berörde mig, jag blev alldeles varm. Det var stort att inse att en 12-åring kan berätta så mycket, säger han.

Texterna ska få stockholmarna att komma närmre varandra. Hur då?

– Vi ger människor ett verktyg att lämna anonymiteten för en gemenskap. På vår facebooksida ser vi till exempel en man på 83 år har kommenterat en tjej på 17 – bara det säger till oss att de redan har kommit närmre varandra, säger Livia Ramirez.

Bland de inkomna bidragen finns Ulla, 83, på Norrmalm, som skriver om Strömmens svanar och drömmer tillbaka till sitt bröllop i Seglora kyrka. 14-åriga Heba i Kista berättar om ”väggen” till den svenska världen. Det helt ideella initiativet är även tänkt att främja läsande och skrivande, och den som inte vill skriva på svenska kan få sin text översatt. Och de har redan nått ut stort, berättar Livia Ramirez.

– Vi får mail varje dag från folk vi inte har nån aning om vilka de är. Vissa har skrivit i hela sitt liv. En sak som gör oss extra stolta är att några hemlösa kvinnor har skickat sina bidrag.

Den som vill delta skickar sina max 101 ord till [email protected] före den 3/9 2015.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu