• Amanda Werne i Slowgold är aktuell med sin andra skiva Stjärnfall. Hon är också en av artisterna på Festival Del Mar.
  • De senaste fyra åren har Festival del Mar utvecklats till att fokusera allt mer på jämställdhet, miljö och tillgänglighet, säger arrangören Javier Umazabal.
Göteborgs Fria

Festival som ger oväntade möten

En skärgårdsfestival med ambitionen att lyfta fram nya artister som vågar ta ställning – så skulle man kunna beskriva Festival del Mar, som arrangeras på Asperö till helgen.

När de större festivalerna har för dyra biljetter få man starta sin egen festival. Så resonerade Javier Umazabal och några av hans kompisar när de 2010 drog igång den alternativa festivalen Festival Del Mar. Nästa helg är det återigen dags för alla festivalsugna att sätta sig på skärgårdsbåten till Asperö.

– Tanken med festivalen är att låta mindre lokala band få stå på en stor scen och synas, på större festivaler riskerar de ofta att försvinna i mängden, säger arrangören Javier Umazabal.

Javier Umazabal har tidigare bott på Brännö i sex år där han tagit många promenader och börjat tycka mycket om omgivningarna. Så föddes idén att grannön Asperö, skulle kunna bli en idealisk plats för en festival. Förutom att det var en vacker plats var det också en fördel att den inte låg för långt ut i skärgården och att passagerarbåtarna stannade där.

– De senaste fyra åren har festivalen utvecklats till att fokusera allt mer på jämställdhet, miljö och tillgänglighet. Ett exempel på det sistnämnda är att festivalen har ett samarbete med Grunden, en förening för personer med intellektuella funktionshinder. Grunden är ansvariga för en del av innehållet på festivalen, och målet är att de ska lära sig hur det är att driva en festival så att de så småningom ska kunna arrangera en egen, säger Javier Umazabal.

Till skillnad från de flesta festivaler har inte Festival del Mar något stort, känt artistnamn. Javier Umazabal säger att alla artisterna är lika viktiga och att det är viktigare att artisterna har ett intressant innehåll att leverera än att de är kända för den breda massan.

– De flesta festivaler förlitar sig på att några få kända artister ska se till att det kommer folk. Vi skulle aldrig våga chansa på ett kort på det sättet. Det viktiga för oss är istället att sälja en helhet och att musiken ska spegla dem som besöker festivalen.

Studerar man programmet för festivalen märker man att det är en del ganska olika musikgenrer som möts. Här finns till exempel Göteborgsbandet Westkust som spelar drömsk indiepop, och det nya pophoppet Glenn Udéhn. Men också det chilenska bandet Bacondo som blandar electro med traditionella sånger från Anderna och det mystiska och experimentella bandet Plant.

Men så beskriver La Vaca Loca, festivalen som arrangerar Festival del Mar, sig också som en förening som ”tror på möten, krockar och överskridanden inom kultur-, event- och nöjesbranschen”. Javier Umazabal återkommer till att det är viktigt att inte vara rädd för de oväntade möten och krockar som kan uppstå på en festival.

– Vi är alla olika i samhället. Man måste våga knacka på grannens dörr och möta andra verkligheter än ens egen.

Fakta: 

Festival Del Mar

När: 24-25 juli

Var: Asperö

Artister: Slowgold, Westkust, Glenn Udéhn, Plant, Bacondo, Psykofant med flera.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Bryt en boknorm i sommar

Idétorka på läsfronten i sommar? No worries. Skånes Fria tidning har samlat en hel hög med normbrytande boktips.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu