• "Pojkarna", "Ut" och "Americanah" är tre av de normbrytande böcker Skånes Fria tipsar om.
Skånes Fria

Bryt en boknorm i sommar

Manskrisande mumintroll, papperslösa privatdetektiver och kärlekskranka collegequeers. Skånes Fria tidning har samlat normbrytande lästips för lata sommardagar.

UNGDOMSBOK

Pojkarna av Jessica Schiefauer (Bonnier Carlsen)

14-åringarna Kim, Bella och Momo smyger ut om nätterna och dricker nektarn från en mystisk blomma - och förvandlas till pojkar. Magiskt och plågsamt om frihetskänslan av att leva i en annan kropp. (2011)

DECKARE

Sanning med modifikation av Sara Lövestam (Piratförlaget)

Papperslöse Kouplan vägrar diska en enda tallrik till på Azads grill, så han byter bana och blir privatdetektiv. Han anlitas av Pernilla, vars sexåriga dotter har försvunnit - och jakten leder Kouplan in i Stockholms undre värld. (2015)

ROMAN

Stål av Silvia Avallone (Natur Kultur)

Tonåringarna Anna och Francesca bor i ett slitet bostadskomplex i italienska kuststaden Piombino, där allt kretsar kring stålverket. Hos varandra och i sina drömmar om ett bättre liv får de en fristad från tristessen och machovärlden. Darrande skildring av vänskap och klass. (2012)

UNGDOMSBOK

Pappan och havet av Tove Jansson (Schildts Söderströms)

Muminpappan vill uppleva äventyr och förverkliga sina författardrömmar, så han bestämmer att familjen ska flytta från Mumindalen till en enslig ö. Boken berör bland annat ångest och maskulinitet. (1965)

SERIEROMAN

The essential dykes to watch out for av Alison Bechdel (Houghton Mifflin)

Alison Bechdel (ja, det är hon som skapat Bechdel-testet) skildrade mellan åren 1987 och 2008(!) ett gäng vänner, varav de flesta är flator. Personligt, nära, politiskt och omöjligt att slita sig ifrån. Som tv-serien L Word - fast bättre. (2008)

UNGDOMSBOK

Det är jag som är Mickan! av Malin Nilsson och Vanessa López (Vombat förlag)

Fastän Mickan är döpt till Mikael betyder det inte att hon vill vara kille. När Mickans familj flyttar bestämmer hon sig: nu ska hon äntligen leva som tjej. Om livet och utmaningar i vardagen för en ung transperson. (2015)

ROMAN

Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie (Albert Bonniers förlag)

Ifemelu och Obinze är kära, men Ifemelu lämnar Nigeria för USA. Obinze vill följa efter, men släpps inte in i landet. Efterhand får Ifemelu lära sig vad det innebär att vara ”svart”, vilket hon aldrig behövt tänka på i Nigeria. Kärlek, ras och identitet är centrala teman. (2013)

POESI

Ut av Theodor Hildeman Togner (Lesbisk pocket)

”Jag tittar på mig själv i spegeln. En gren av syrén som reser sig ur mig. Vem är det som kallar det här för flicka? Det här materialet är inte mitt, det tillhör någon annan”. Theodor Hildeman Togners debut är en poetisk utforskning av flickor, rosor och könsdysfori. (2015)

DECKARE

Skuggorna av Katarina Wennstam (Albert Bonniers förlag)

För ”skuggorna” är böter och fängelse inte nog. Om en man misshandlat eller förgripit sig på en kvinna så ger de igen med samma mynt- öga för öga, tand för tand. Vem är offer och vem är förövare? (2014)

ROMAN

En omaka flicka av Ann Banon (Lesbisk pocket)

Den blyga Laura möter den djärva och skamlösa Beth och collegeromansen är ett faktum. Ann Banon banade väg för den lesbiska kiosklitteraturen på 50-talet, nu har debutboken översatts till svenska. (2015)

BARNBOK

Passa bollen! ropar Kosse av Anja Gatu och Maria Källström (Olika förlag)

Kosse älskar att spela fotboll och älskar att vinna. Men för att bli riktigt bra måste hon hitta en målis att träna med. Boken är inspirerad av landslagstjärnan Kosovare Asllanis barndom. (2015)

NÄTNOVELLER

Queerlequin av Noam Frick (queerlequin.com)

Queerlequin vill erbjuda underhållande lösgodislitteratur utan heteronormt förtryck, utan patriarkal propaganda och utan destruktiva stereotyper. På hemsidan finns tre romantiska berättelser som ljudbok och e-bok, gratis. (2015)

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

De lyfter lesbiskt liv på landet

Pride

Nätverket Lesbisk landsbygd lyfter med sina foton fram en sida av landsbygden som det oftast är tyst om: den queera och lesbiska.

Landets Fria

Årets bästa kultur

Vad gjorde 2017 till ett bra kulturår? Landets Fria listar sina favoriter bland musik, böcker och filmer.

Landets Fria

Kritik av normkritiken

Normkritik har kommit att sluta handla om varken norm eller kritik i vissa fall, skriver Maria Ramnehill.

Fria Tidningen

Den queera takeovern

”Queer takeover är ett sätt att visa att vi också finns här och att vi också är en del av samhället”, säger Simon Poulsgaard från Gothenburg Guerilla Queer Bar.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu