• Khaled Harara deltar på tisdag i ett samtal på Stora Teatern. Samtalet har rubriken Konst som motstånd och leds av musikjournalisten Ametist Azordegan.
Göteborgs Fria

”Jag vill skapa förståelse för situationen i Gaza”

År 2013 blev den palestinske rapparen Khaled Harara den förste musikern som fick en fristad i Sverige. Två år senare är han i färd med att spela in sitt första album samtidigt som han arbetar på flera projekt för att ge unga flyktingar en framtid och skapa musikaliska broar över nationsgränserna.

Khaled Harara föddes i Gaza och började redan i unga år ägna sig åt att skriva musik. När han var 13 år skrev han texter som handlade om den israeliska ockupationen av Gaza. När Khaled blev något äldre började han skriva om den palestinska politiken under Hamas som han anser vara minst lika illa.

– Jag försöker komma bort från det politiska nu och skriva andra texter, men det är svårt för när man har skrivit politiskt känns allt annat så trivialt.

Det var de politiska texterna och kritiken mot Hamasregimen som gjorde att Khaled Harara hamnade i fängelse där han blev torterad. Men det är också texterna som gör att vi i dag kan träffas på ett kafé i Göteborg.

Khaled Harara säger själv att det är en blandning av tur och goda vänner som gör att han befinner sig i Sverige. Det började med att han blev inbjuden att delta i en festival i Danmark. Där fick han kontakt med nätverket International Cities of Refugee Network som samordnar städer över hela världen som vill erbjuda en fristad åt förföljda författare och musiker. Khaled Harara hade turen att som första musiker tas emot i Göteborg. I juni i år upphörde hans status som fristadsmusiker att gälla, men han har sedan dess fått ett arbetstillstånd som gör att han kan fortsätta leva här.

Khaled återkommer flera gånger till att minnena från Gaza och kriget under 2014 har gjort att han har haft svårt att fokusera på musiken under den tid han har varit här. Men några låtar har det ändå blivit, bland annat tillsammans med artisten Behrang Miri och med bandet Makten & härligheten. Tillsammans med de sistnämnda håller han nu på att spela in ett album samtidigt som han studerar vid högskolan för scen och musik. Dessutom är han involverad i ett projekt med Riksteatern där de tillsammans ska skapa musik- och teaterworkshops för nyanlända ungdomar.

– Mitt mål är att en dag återvända till Gaza. Men under den tid jag är här vill jag skapa broar mellan svenskar och palestinier, så att folk här bättre förstår situationen i mitt hemland. Jag vill också utbilda mig och skaffa erfarenheter som jag kan ha nytta av när jag återvänder.

En av hans långsiktiga målsättningar är att skapa en hiphopstudio i Gaza som också ska fungera som ett utbildningscentrum för unga musiker. Men det är inte bara i Gaza som Khaled Harara vill skapa möjligheter för unga musiker. Han har också en idé om att bygga upp kombinerade studior och radiostationer inne i flyktingläger i till exempel Turkiet och Libanon.

Att Khaled Harara brinner för att sprida möjligheten att göra musik till fler grundar sig i den enorma betydelse den har haft för honom själv.

– Musiken räddade mitt liv. Jag hade inte kommit hit om det inte hade varit för musiken. Den har gjort att jag har fått vänner över hela världen och en möjlighet att berätta om mitt liv och vad som händer i mitt hemland. Det är en fantastisk gåva.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu