• Amelie Serholt och Emilia Gustavsson i Trampstamp, som är aktuell med ep:n Jaktsäsong.
Göteborgs Fria

Jaktsäsong på patriarkatet

Med trallvänliga feministiska popunklåtar kan bandet Trampstamp vara på väg mot sitt genombrott. Med nya skivan Jaktsäsong hoppas de på förändring: ”Med jaktsäsong menar vi jakt på patriarkatet, det är dags att störta det nu”, säger Amelie Serholt, sångare i bandet.

Feministiska ställningstagandet går som en röd tråd genom många av Trampstamps låtar. Amazon börjar till exempel med att Amelie Serholt skriker ”Jag äter pojkar som dig till frukost” och i Bang Bang Boy sjunger hon ”nothing makes a boy run, like a girl with a gun”.

Att feminismen skulle vara en av grundpelarna stod klart redan från starten 2013. Bandmedlemmarna kommer ifrån Marks kommun, eller Marx kommun som de själva skriver, och startade Trampstamp medan de fortfarande gick på gymnasiet. Men att komma från en liten ort och göra feministisk musik är inte alltid lätt säger Amelie.

– Överlag har folk varit väldigt positiva. Men samtidigt märker vi att det finns en del som inte alls gillar det vi gör. Det kan räcka med att kalla sig feminist för att en del ska tycka illa om en.

Förutom feminism är antirasism också ett viktigt tema för bandet. På senaste skivan finns en låt som heter Inga rasister på våra dansgolv som bandet riktar till Jimmie Åkesson. Under hösten har bandet också gjort flera spelningar för nätverket Ingen människa är illegal.

– Det där kändes bara så självklart. Vi tycker det är så viktiga frågor och därför vill vi som band stödja på det sätt som vi kan, säger Amelie.

Men trots alla politiska texter och spelningar avvisar Amelie tanken på att det skulle bli för mycket politik.

– Vi har fått den här möjligheten att nå ut. Om vi bara hade skrivit om andra saker hade det känts som att vi slösar bort vår tid, säger hon men poängterar att de ändå har några låtar som inte har något politiskt budskap.

På frågan om musikaliska och politiska förebilder nämns Amelie Kathleen Hanna som bland annat spelat i elektrobandet Le Tigre och innan dess i Bikini Kill, samt den ryska feministgruppen Pussy Riot.

Trots att Trampstamp existerat i mindre än tre år har de redan hunnit med att själva spela in och ge ut tre skivor. Målet är dock att bli signade av något skivbolag för att nå ut till en större publik, något som de jobbar på nu samtidigt som de filar på nytt material. Amelie tycker sig också märka att fler och fler börjar höra talas om deras musik, inte bara hemma i Mark eller i Göteborg där de spelat mycket utan även i till exempel Stockholm där de nyligen gjorde sin första spelning.

Fakta: 

Trampstamp

Består av: Amelie Serholt, sång, Emilia Gustavsson, bas, Robert Serholt, gitarr, Carl Oders, gitarr, Fredrik Serholt, trummor.

Bandet bildades 2013 när medlemmarna läste estetiska programmet på Marks gymnasium.

De har hittills släppt tre EP-skivor: Trampstamp (2013), Chicas United (2014) och Jaktsäsong (2015)

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Taxiresa ledde fram till Draken

En spontant filmad taxiresa i Tbilisi blev till en film. Nu deltar dokumentärfilmaren Johanna Bernhardson i kortfilmstävlingen Startsladden på Göteborg filmfestival som drar igång på fredag.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu