• Fanny De Aguiar uppträder på West Prides invigningsdag.
Göteborgs Fria

Tio tips i West Pride-djungeln

I dag, onsdag 10 juni, drar ­West Pride igång. Men nog är det svårt att välja bland 250 programpunkter? Lugn, vi hjälper till.

Här kommer tips under festivalens tre första dagar ­­– spana in efter mer till helgen.

Onsdag 10 juni

Hänt sen sist i hbtq-politiken

Vad har hänt det senaste året på det hbtq-politiska området? Gisela Janis, Förbundsordförande för RFSL Ungdom och Ulrika Westerlund, Förbundsordförande för RFSL berättar, diskuterar och svarar på frågor om bland annat transpersoners rättigheter, familjepolitik, asylrätt och hbtq-ungdomars rättigheter.

Klockan 13-13.45, Artisten, Fågelsången

Fanny de Aguiar

Fanny blev känd efter Idol 2014 där hon vann våra hjärtan. I år kommer hon och spelar live på West Prides invigningsdag.

kl 20-20-45, bältesspännarparken

Med munkavle ­­– Nya lagar mot hbtq-rättigheter

Litauen var först ut med förbud mot att tala om hbt personer på ett positivt sätt. I och med lagen om skydd av unga, som infördes 2009 blev det straffbart att hävda att samkönade relationer är lika bra som den traditionella kärnfamiljen. Ryssland följde snart i Litauens spår och sedan dess har flera länder i Centralasien har börjat tala om att införa liknande lagstiftning, även riktat mot transpersoner. I Uganda har politiker diskuterat dödsstraff för homosexuella, och i Nigeria går det att straffa samkönade relationer med stening. Hur ser det nya motståndet mot hbt-personer ut? Vad gör RFSL? Vad bör Sverige göra?

Klockan 16-16.45, Artisten, Fågelsången 1

Torsdag 11 juni

Hat + brott = hatbrott

Erfarenheter från RFSLs Brottsofferjour, internationella samarbeten, forskning, myndigheternas och medias nya intresse för frågan, fick upp fenomenet hatbrott på agendan runt år 2000. Straffskärpningsregeln sågs över, regeringen prioriterade hatbrott och en HoMo-ombudsman utsågs. Numera ingår denna i DO, Diskriminerings-ombudsmannen. Föreläsare Anneli Svensson: Socionom & leg psykoterapeut.

Klockan 14-14.45, Artisten, Fågelsången 1

I hennes våld

Kan kvinnomisshandel betyda att en kvinna slår sin kvinna? Författaren Hanna Wallsten om sin banbrytande roman I hennes våld.

Klockan 18-18.45, Stadsbiblioteket, Götaplatsen


LGBTIQ
life and
culture
in Uganda today

Rado Uganda talks about the current situation in the LGBTIQ-life in Uganda community after the strack down of the aha law.

Klockan 11-11.45, artisten, fågelsången 1

Hbtq och aktivism i södra Afrika

”De kan våldta oss, de kan döda oss, men de kan aldrig döda oss alla” ekade längst Johannesburgförorten Sowetos gator, när Soweto Pride gick av stapeln för tionde året i rad. Pride-marchen var långt ifrån den glamorösa och glada parad som brukar äga rum i Göteborg i början av sommaren. Men är verkligen skillnaderna så stora som vi tror? Delta i en workshop som inte bara utmanar hetro- och cis-normer utan även hur vi ser på ”Dom Andra”.

Klockan 15-15.45, Artisten, Fågelsången 1

Mariette

År 2008 släppte Mariette sitt album på eget bolag. Året därpå slog hon igenom i tv-programmet Idol där hon slutade fyra. År 2010 röstade läsarna av tidningen QX fram henne som Årets homo/bi.

Klockan 20-20.45, Bältesspännarparken

Dyke hard – lesbisk filmkväll

Dyke Hard är en komisk queer musikal om ett om ett lesbiskt rockband på en roadtrip till en stor musiktävling. På vägen råkar de ut för en massa ninjas, cyborger från framtiden, spöken, roller derby-tjejer, fängelseupplopp och mycket annat. Regi: Bitte Andersson, som kommer att vara på plats.

Klockan 20.30-22, 40/50 kr, Stora Teatern

Fredag 12 juni

Liv strömquist – tänker på dig

”Ibland spelar det ingen roll hur mycket man tänker på någon. Det går ändå åt skogen. Fast ibland spelar det all roll i världen.” Liv Strömquist funderar på Whitney Houston. Vad var det egentligen som hände i hennes relation med rapparen Bobby Brown? Vem definieras av vem i ett kärleksförhållande? Vem anpassar sig till vem? Vem ses som en känslig konstnärssjäl för att alltid vara full, och vem gör det inte? Tillsammans med fyra skådespelare, ett högt tempo och fyndig text irrar vi runt bland kändisrelationer, normer och kärleksmyter för att få svar på dessa frågor. Baserad på Liv Strömquists seriealbum Prins Charles känsla, Ja till Liv och Einsteins fru.

Klockan 17, 40 kr, Stenhammarsalen, Göteborgs Konserthus

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Vikingatiden var varken rasistisk eller patriarkal

Enligt den senaste forskningen var vikingar mycket mer än starka krigiska män. Nu ska forskarna studera vikingafenomenet på djupet med hjälp av reenactmentgrupper och 50 miljoner kronor från Vetenskapsrådet.

Landets Fria

© 2023 Fria.Nu