Festmat för svenskar: sill och potatis
Vad står på svenskarnas matbord i midsommar? Jo: sill, gräddfil, gräslök och färskpotatis.
Vad står på svenskarnas matbord i midsommar? Jag frågade mina vänner på facebook. Och de svarade: sill, gräddfil, gräslök och färskpotatis. En del svarade lite andra saker också. Men de flesta av mina vänner verkar äta sill och färskpotatis på midsommarafton. Och till den ska det vara gräslök och gräddfil!
Sill och potatis? tänker kanske du. Är det festmat? Ja, det är det absolut. Färskpotatisen är inte som vanlig potatis. Den är godare och har ett tunt skal. Man skalar den inte, utan skrubbar den med en hård borste innan man kokar potatisen. Lägg gärna en dill-stjälk i kastrullen, så får potatisen extra god smak när den kokar.
Annons
Många lägger in sin egen sill. Att lägga in sill betyder att man lägger den i en lag. En sill-lag ska smaka surt. Man kan göra lagen på citron-saft eller ättika. Sedan kryddar man med något som ger god smak. I veckans tidning hade vi med ett recept på citronsill med chili.
Som vanligt när man pratar om hur till exempel svenskar gör, så är det inte alla som gör så här. I min familj äter vi till exempel kall grillad kyckling med ananas, kall sås med curry och salta jordnötter. Till det äter vi ris. Det är vår traditionella midsommarmat. En vän berättade att hon äter hamburgare på McDonalds med sina barn på midsommarafton...
Men nu höll jag på att glömma efterrätten! Mina vänner säger: på midsommar äter vi jordgubbar. Jordgubbar med glass, jordgubbar med vispgrädde, jordgubbar med mjölk och socker... Eller jordgubbstårta. Ett recept på jordgubbstårta får du i nästa veckas tidning.
Ha det så bra tills dess!
Ordlista
efterrätt -en -er = en söt mat-rätt som man äter sist, t ex glass
gräddfil -en = ett slags tjock grädde som smakar surt och som många äter till sill
krydda/d -t -de = som man har kryddat med något
rönnbär -et - = ett rött bär som växer på ett träd, som man kan göra gelé av
sill -en -ar inlagd sill = ett slags fisk som man har lagt i något surt med en krydda, så att den får smak och håller längre
skrubba -r -de -t = göra rent något genom att borsta det i vatten med en hård borste
stjälk -en -ar = den del av en växt som blir kvar när man tar bort bladen

