• Dennis Lood står bakom skivaffären Rundgång i Malmö. På Record Store Day blir det livemusik i butiken av Pharmacists och He Who Walks Behind The Rows.
Fria Tidningen

Dags för dagen då vi hyllar våra skivaffärer

Under Record Store Day trängs vinylköpare för att komma åt specialutgåvor som tryckts upp speciellt för dagen. Men alla är inte lika förtjusta i jippot. "Det har utvecklats till att bli en dag för skivbolagen och distributörerna", säger Dennis Lood, som står bakom skivaffären Rundgång.

Sedan 2006 har försäljningen av vinylskivor mer än tiodubblats. Och det pekar fortsatt uppåt. Den senast rapporten från branschorganisationen Ifpi visar en ökning av försäljningen på 14 procent. Desto sämre går det för cd-skivan som bakar drygt 16 procent i försäljningen (siffrorna gäller första halvåret 2017).

Record Store Day startade som företeelse 2007 i USA när några oberoende skivaffärer gick ihop för att uppmärksamma den unika skivkulturen. Arrangemanget har sedan dess växt lavinartat och är i dag en global företeelse.

På Möllevången i Malmö ligger skivaffären Rundgång. I den gemytliga lokalen ryms mängder av vinylskivor, både begagnade som nya, musikböcker, kassetter, dvd: er och tidskrifter. Bakom disken står Dennis Lood som är en av de aktörer som Record Store Day vill ge sitt stöd.

– Från att ha varit exalterad och upprymd inför dagen, lite av samma känsla som inför julafton när man var liten, känner jag i dag att den mer är en belastning, säger Dennis.

En dag speciellt vikt för din och liknande butiker, hur kan det vara en belastning?

– Jag är upprymd när det gäller fokus på att ge uppmärksamhet kring skivbutiker och kulturen runt omkring, men fokuset har de senaste åren allt mer varit på de skivor som skivbolagen trycker upp specifikt för denna dag. Problemet är att de är fruktansvärt dyra att köpa in och vinsten på dem blir liten. Dagen har utvecklats till att bli skivbolagens och distributörernas dag snarare än skivaffärens dag.

Listan av unika skivsläpp för Record Store Day är lång. Dennis Lood har ännu inte bestämt sig för vilka skivor han ska köpa in.

– Kanske struntar jag i att beställa. Men några grejer kommer jag nog ta in, säger Dennis Lood.

Trots att försäljningen av vinylskivor pekar uppåt är framtiden osäker. Framförallt är det svårt för fysiska butiker att konkurrera med internetpriser. Det bästa konkurrensmedlet är nog den atmosfär som butiker som Rundgång är förknippade med.

En som skriver under på detta är Iggy Pop som ser skivbutiker som en del i sin framgång.

– Jag fick både mitt namn, min musikaliska utbildning och min personlighet genom att arbeta i en skivaffär när jag var ung, sa Iggy Pop i samband med att han 2012 var ambassadör för Record Store Day.

Små lokala skivbutiker, liksom bokhandlare, caféer, secondhand-butiker, bidrar med att skapa en levande stadsmiljö. Dennis Lood startade Rundgång för att han själv saknade en liknande butik i sitt närområde.

– Om alla små och spännande butiker skulle slå igen och det som återstod var stora affärskedjor skulle det inte vara värt att bo kvar, säger Lood som menar att många delar denna uppfattning men att det gäller att aktivt bidra till bevarandet av levande stadsmiljöer.

– Det är för lätt att sitta hemma och klicka hem varor med sin mobil.

För många är skivaffären en viktig träffpunkt, ett ställa där det finns möjlighet att lyssna på skivor och snacka med andra musikintresserade besökare.

– På fredagar förlänger vi öppettiderna och folk tar med sig en öl och lyssnar på dj:s, säger Dennis Lood som emellanåt även har releasespelningar i butiken, ofta för band som han ger ut på skivbolaget med samma namn som skivbutiken.

Vad händer då på Rundgång den 21 april då RSD firas?

– Det kommer bli spelning med sig Pharmacist från Göteborg. De har tidigare släppt en ep digitalt, och nu har vi planer på att etsa en singel i ytterst lite upplaga. Sedan kommer skräckfilmsentusiasten Jesper Almén med sitt projekt He Who Walks Behind The Rows som bygger på låtar baserade på kända skräckfilmer, och speciellt för dagen släpps en singel i 20 exemplar, säger Dennis Lood.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

Feministisk sf-klassiker blir musik

Hur låter en bok? Kompositören Erik Dahl ger svaret då han stiger in i Ursula Le Guins litterära universum för att tolka klassikern Mörkrets vänstra hand.

Fria Tidningen

Solidaritetsorkester med hopp om framtiden

Christopher Ali Solidarity Quartet är svåra att sätta fingret på. Muslimsk mystik, ökenblues och svenskt vemod är några av inslagen på debutalbumet To Those Who Walked Before Us.

Fria Tidningen

Hitta guldkornen på Record Store Day

Den 21 april är det återigen dags för Record Store Day. Mängder av specialutgåvor släpps denna dag och fina artistbesök i skivaffärerna väntar.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu