• Några av aktivisterna ligger på landningsbanan.
Fria Tidningen

Aktivister tog sig in på militärt övningsområde

Tio fredsaktivister greps i tisdags i samband med en protestaktion mot den stora flygövningen i Norrbotten. ”Jag kände att jag måste göra någonting”, säger 68-åriga aktivisten Gun-Britt
Mäkitalo.

Det var på tisdagsförmiddagen som tio aktivister försökte ta sig in på övningsområdet i Luleå där den internationella flygövningen Arctic challenge exercise (ACE) pågår. Gun-Britt Mäkitalo från Kvinnor för fred Kiruna lyckades ta sig in och lägga sig på en landningsbana för att protestera mot flygövningen.

­– När jag låg där tänkte jag på hur förjävligt det är att politikerna har låtit det här ske och sålt ut vårt län till internationella militärövningar så att Nato kan öva krig. Jag kände att jag måste göra någonting.

Efter ungefär tio minuter inne på området greps alla aktivister av militärpolis och kördes efter visitering och förhör bort från området. Enligt Louise Levin, informationschef på F21, påverkades inte den pågående flygövningen av händelsen.

– Vår personal har agerat professionellt och förhindrat att en olycka uppstått. Det är ett oerhört dumt och farligt sätt att manifestera på, säger hon till tidningen Norrländska socialdemokraten, NSD.

Men Gun-Britt Mäkitalo säger att de till störst del höll sig på sidan av landningsbanan och innan aktionen hade kollat flygtidstabellerna.

­– De sa att om det hade kommit ett civilflyg så hade vi riskerat deras liv också men vi hade kollat det här innan. Flygövningen hade också tagit paus just då.

Åklagare har beslutat att inleda en förundersökning mot de misstänkta aktivisterna.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu