• Ledaren av vänsterkoalitionen ”Barcelona tillsammans”, Ada Colau (höger), firar segern i söndagens lokalval i Barcelona.
  • I sociala medier sprids en bild av Barcelonas nya borgmästare Ada Colau då hon dras upp av en polis under en sittstrejk på en bank för två år sedan: "Fru borgmästare, tillåt mig hjälpa er upp", lyder texten i polisens pratbubbla.
Fria Tidningen

Spaniens proteströrelse på väg mot makten

Söndagens kommun- och regionval ritar helt om den politiska kartan i Spanien – de tidigare två dominerande partierna har förlorat makten i flera regioner och landets motsvarighet till grekiska Syriza, vänsterpartiet Podemos, vinner alltmer mark.

Sedan vänsterpartiet Podemos – Vi kan – bildades för lite mer än ett år sedan har det bara gått framåt. För ett år sedan lyckades, det då endast några månader gamla, partiet få hela 8 procent i valet till Europaparlamentet. Även om mycket kan vara annorlunda i EU-valet började de två dominerande partierna, högerkonservativa regeringspartiet Partido Popular och socialdemokratiska PSOE, redan då att darra av rädsla; skulle det nedskärningskritiska partiet plocka röster även i lokal- och parlamentsvalen nästkommande år?

En massiv smutskastningskampanj sattes igång där Podemos anklagades för alltifrån samröre med ”socialiststaten Venezuela” till att vara ett simpelt populistparti. Pressen på partiledaren Pablo Iglesias från mediejättarna och politiker på hela höger-vänsterskalan var enorm, vad som i Sverige fick Jimmie Åkesson sjukskriven kan inte ens jämföras.

Men trots det fick i söndags PP och PSOE sina farhågor bekräftade – Podemos snodde åt sig långt fler röster än man någonsin räknat med. PP gör sitt sämsta val på över två decennier. Mediejättarna håller andan och pusslar med rösterna i varje region. Samtidigt firar landets ”indignados”, de som i maj för fyra år sedan satte igång proteströrelsen mot nedskärningspolitiken, sin revansch.

”Förändringen börjar i städerna!” stoltserar denna tidnings spanska motsvarighet El Diagonal med en grafik över var Podemos vunnit mark: Barcelona – största parti, Madrid – näst största parti, Zaragoza – näst största parti, Cadiz – näst största parti… och så vidare.

Största skrällen är förstås Madrid, huvudstaden som styrts av Partido Popular i 24 år och som traditionellt alltid tillhört högern. Med bara en plats ifrån snuvade Podemos nästan PP på segern. PP har hela tiden försökt hävda att Podemos är inkompetenta idealister, ”det är en sak att slänga sig med vackra ord, en annan sak att styra ett land i hårda tider”, men det spanska folkets törst efter en förändring verkar större än rädslan för att Podemos inte ska klara av att regera – till och med i Madrid. Och Barcelona är en triumf utan dess like, där vinner Podemos kandidat i valet och tar över borgmästarstyret i den katalanska huvudstaden.

Det stora samtalsämnet just nu är dock hur tusan man ska lösa styret i mängder av städer och autonoma regioner. Proteströrelsernas mindre, nu plötsligt större, partier har lett till få majoriteter och frågan är nu vem som ska samarbeta med vem. Kan socialdemokratiska PSOE gå samman med Podemos för att styra Madrid? I så fall tar Podemos kandidat, Manuela Carmena, över borgmästarstyret från djupt kritiserade Ana Botella, PP.

Pingpong-matchen mellan PP och PSOE som pågått ända sedan demokratins införsel för 37 år sedan verkar nu, precis som för många andra dominerande partier i europeiska länder, vara över. I december stundar parlamentsvalet, vilket Podemos nu ser ut att få en allt större chans att vinna. Liksom många förutspått har Syrizas framgångar i Grekland säkerligen tjänat som en inspirationskälla både för Podemos och dess väljare. Frågan är hur Syrizas agerande i EU kommer att påverka Podemos, som även om de inte ser ett EU-utträde som ett alternativ, är mycket kritiska till EU:s ekonomiska politik. Resultatet i det spanska lokalvalet är kanske inte bara en totalförändring av Spaniens politiska karta, utan kanske av hela Europas.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu