• Det radikala vänsterpartiet Podemos kom från ingenstans och tog 8 procent av rösterna i EU-parlamentsvalet.
Fria Tidningen

EU-valets största skräll kom från vänster

Nybildat spanskt vänsterparti fick 8 procent av rösterna med förslag om sänkt pensionsålder, maximilön och en garanterad basinkomst.

Att framgångsvågen för Feministiskt initiativ bar hela vägen in i EU-parlamentet har med rätta beskrivits som en politisk skräll. Men den största överraskningen i söndagens val stod ett helt nybildat spanskt parti för.

Vänsterpartiet Podemos ­– ”Vi kan” – registrerades officiellt för bara tre månader sedan, efter att ha samlat fler än 50 000 signaturer på bara en dag. I söndags blev det Spaniens fjärde största parti, med 8 procent av rösterna. Med en miljon väljare bakom sig får partiet 5 mandat i EU-parlamentet.

Podemos utgörs av en spretig blandning av lokala gräsrotsrörelser, antikapitalistiska vänstergrupper och progressiva akademiker, som enats i sitt motstånd mot regeringens nedskärningspolitik och den så kallade ”Trojkan” – EU, IMF och Europeiska centralbanken, som tvingat på Spanien tuffa åtstramningspaket i utbyte mot nödlån.

Bland partiets politiska förslag finns bland annat att etablera en maximilön i proportion till minimilönen, sänkt persionsålder till 60 och 35 timmars arbetsvecka för att dela på jobben, och en garanterad basinkomst för alla medborgare.

Men än så länge är själva partiet bara ett embryo.

– Vi föddes praktiskt taget under valkampanjen. Än i dag är vi snarare ett kampanjteam än ett ordentligt parti, säger den 30-årige statsvetaren Íñigo Errejón, som är partiets kampanjchef, till ElPais.

Partiet har ännu inget formellt medlemskap, utan har organiserat sig genom så kallade ”cirklar” – runt 300 hundra lokala arbetsgrupper i kvarter, städer och byar. Men samtidigt har man utsett Pablo Iglesias, en känd vänsterintellektuell och programledare för den politiska tv-showen La Tuerka, till ledare.

Iglesias har kallat den grekiska vänsterledaren Alexis Tsipras från vänsterpartiet Syriza som en förebild. På valnatten lovade han i ett tal till partianhängare att kämpa tillsammans med andra vänsterkrafter i södra Europa för att visa att Spanien inte är en ”tysk koloni”.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2023 Fria.Nu