Fria Tidningen

Uttalande om armenier polisanmäls

Vice ordföranden i Turkiska riksförbundet dödshotade armenier under ett tal i centrala Stockholm i lördags. Nu polisanmäls han av bland andra Juridikfronten.

– Turken vaknar! De armeniska hundarna bör akta sig. Död åt de armeniska hundarna! Död, död, ropade Turkiska riksförbundets vice ordförande Barbaros Leylani i ett tal under en demonstration på Sergels torg i lördags.

Uttalandet väckte starka reaktioner och föreningen Juridikfronten polisanmälde genast Leylani för hets mot folkgrupp. Uttalandena om armenier utgör snarast ”ren hatpropaganda och hot gentemot armenier”, konstaterar Juridikfronten i sin anmälan. Även Armeniska riksförbundet gjorde en polisanmälan.

Armenien har i årtionden kämpat för att massdödandet av armenier i Osmanska riket, som inleddes i april 1915, ska erkännas som folkmord. Men Turkiet, Osmanska rikets efterföljare, har vägrat och reagerar kraftigt på länder som officiellt betecknar massakern som folkmord.

De kraftiga reaktionerna har lett till att Barbaros Leylani har avgått från sitt uppdrag som vice ordförande och bett om ursäkt för uttalandet. Både Juridikfronten och Armeniska riksförbundet står dock fast vid sina anmälningar.

– Problemet är större än så. Det här är inte bara hans tankar. De här tankarna finns inom och utanför Turkiet, säger Garlen Mansourian, ordförande för Armeniska riksförbundet, till TT.

På onsdagen meddelade även studieförbundet ABF att man planerar att utesluta Turkiska riksförbundet och tillsvidare avbryts allt samarbete.

– Hans uttalanden är vedervärdiga, och så långt från ABF:s människosyn man bara kan komma, säger Helén Pettersson, förbundsordförande på ABF i ett pressmeddelande.

I en debattartikel skriver den svensk-kurdiska journalisten Kurdo Baksi och svensk-turkiska journalisten Murat Kuseyri att det statliga stödet till Turkiska riksförbundet nu också bör upphöra. ”Ska verkligen ett riksförbund som uppmanar till folkmord på armenier i hjärtat av Stockholm fortsätta erhålla skattemedel för sin finansiering?”, skriver de på Nyheter 24-debatt.

Turkiska förbundet har tagit avstånd från Barbaros Leylanis uttalande.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu