• I Björn Augustson och Hanna Ekegren aktuella barnbok är det barnen som tar ansvar och föräldrarna som sätter sig på tvären.
  • Pappa trilskas när han ska ta på sig skorna. Gnäll och måsten finns i både barns och vuxnas världar, säger Björn Augustson och Hanna Ekegren. Det bara gäller att komma ihåg det och vara rädda om varandra.
Göteborgs Fria

Barnbok som vänder upp och ner på vardagen

Hanna Ekegren och Björn Augustson skriver barnböcker med inspiration från den egna vardagen. Nu är de aktuella med sin andra bok – Abbe och hans vuxna. – Både barn och vuxna ska kunna skratta åt och mötas i berättelsen, säger Hanna Ekegren.

Tycker att frukosten är äcklig, vägrar ta på sig skorna, inte ens springskorna med fräck gul rand duger, och vägrar sitta i bilstolen.

Så inleds Abbe och hans vuxna, men det är inte barnet som vägrar och som hotar med att ”du får inte komma på mitt kalas!” för att få sin vilja igenom. Istället är rollerna är ombytta och det är barnet Abbe som tjatar på sina vuxna för han ska hinna lämna pappa Roland i tid till morgonmötet på jobbet, för att sedan själv stressa vidare till förskolan och dagens brobygge.

Abbe och hans vuxna är Hanna Ekegren och Björn Augustsons andra bok. Björn skriver och Hanna illustrerar.

De är inte bara kollegor utan även gifta och bor tillsammans med sina tre barn och tre katter i Önnered i västra Göteborg. Det yngsta barnet heter som bokens huvudperson – Abbe. Men de vuxna i boken heter inte Hanna och Björn.

– Det är Abbe lite irriterad över, att boken inte är identisk med hans liv. Men det Abbe och de vuxna säger i boken är ett hopkok av vad alla barnen sagt, säger Hanna.

– Det är mycket från vårt liv i boken men också situationer som jag tror att de flesta småbarnsföräldrar kan känna igen sig i, som till exempel det här med att få tjata om frukosten, säger Björn.

Att barnen tar vuxenansvaret och att de vuxna sätter sig på tvären var något som bara blev när Björn Augustson började skriva. Men det blev intressant, eftersom det kanske inte alltid är barnen som gör att konflikter uppstår eller att saker inte går som planerat, berättar han.

– Samhället vi lever i är tämligen kravfyllt – man ska redan som förskolebarn rättas in i systemet och ha tider att passa. Det tar bort mycket av friheten och frågan är om det är barnet som inte vill ta på sig skorna som gör att man blir sen eller om det beror på hela stressen runt att man ska passa tider, säger Björn.

Huvudbudskapet i boken är att läsarna ska tänka till lite om den vardag många lever i.

– Både vuxna och barn har igenkänning i vardagssituationerna i boken. Vår Abbe fnissar jättemycket åt pappan som inte vill äta frukost och känner igen sig i det, säger Hanna.

– Det är en vardag som kan se ganska komisk ut, i ett samhälle där tid är en bristvara. Men budskapet får inte stå i vägen för själva sagan. Barnen ska känna att det är en fin historia och om den sen har ett budskap så är det jättebra, säger Björn.

Hanna Ekegren och Björn Augustson har gjort barnböcker tillsammans ända sedan första barnet föddes för 13 år sedan. I början var det mest för skojs skull, men 2013 gav de ut sin första bok, som handlade om mångfald och olikheter. Detta finns också med i Abbe och hans vuxna, invävt i illustrationerna.

– Det är viktigt med mångfald. Alla i boken ser inte likadana ut – alla är inte blonda och blåögda, säger Hanna Ekegren.

– Motsatsen till mångfald är ju ett enfaldigt samhälle, vilket inte är så eftersträvansvärt. Har man privilegiet att få ge ut barnböcker så kan man i alla fall ta tillfället i akt att väcka de frågorna, säger Björn Augustson.

Arbetet med boken påbörjades i höstas och ungefär ett halvår senare, i mitten av mars, stod den i bokhandlarnas hyllor. Det är en bok för barn mellan tre och sex år, men Hanna Ekegren och Björn Augustson hoppas att både barn och vuxna ska uppskatta den.

– Vi vill att den ska tas emot med ett fniss. Barn och vuxna kanske inte skrattar åt samma saker, men aktiviteter som både barn och vuxna uppskattar är det bästa, säger Hanna Ekegren.

Uppföljaren om Abbe är under arbete och är planerad att komma ut under hösten.

– Barn säger så roliga saker. Att skriva barnböcker är ett utmärkt sätt att ta tillvara de fantastiska citaten, säger Björn Augustson.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Nu blir Dogges liv film

Från The Latin Kings till Elgiganten till mångsysslare – nu gör Iván Blanco filmen om Dogge.

Stockholms Fria

Första maj i Skåne

Första maj

Undrar du var det går att demonstrera och fira första maj i Skåne? Se vår guide för tips och inspiration.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu