Stärk asylrätten nu! | Fria.Nu

Debatt


Kampanjen Asylrätt 2014
  • Miljöpartiets språkrör manifesterade under valrörelsen för de människor som dött på Medelhavet under sina försök att ta sig till Europa. Nu kräver kampanjen Asylrätt 2014 att regeringen lever upp till sina löften om att stå upp för human flyktingpolitik.
Fria Tidningen

Stärk asylrätten nu!

Över 80 organisationer och 5 600 personer har ställt sig bakom uppropet för stärkt asylrätt som i dag lämnas in till regeringen.

Med Sverigedemokraternas nästan 13 procent i riksdagen och ett hårdnade debattklimat är det lätt att tro att rasismen ökar. Vi läser kommentarer om att en 9-åring som misshandlas av en ordningsvakt får skylla sig själv. Vi har sett Sverigedemokraterna ta hela Sverige som någon slags demokratigisslan i samband med budgetomröstningen. Vi har sett Folkpartiet och Kristdemokraterna närma sig deras politik och börja villkora mänskliga rättigheter. Högerextrema rörelser växer i hela Europa och ”invandringskritiska” röster ges stor plats i media.

En klok person sa att rasismen egentligen inte har ökat. Men att debatten har polariserats. Rasismen syns och hörs och får plats i media och på många håll i samhället. Sverigedemokraterna vill gärna få oss att tro att alla tycker som dem. Ja, alla som är vita, ”etniska svenskar” då. Men sanningen är att de allra flesta svenskar inte vill begränsa invandringen. Enligt EU:s opinionsundersökning Eurobarometern så är 72 procent av svenskarna positiva till invandring av personer från länder utanför EU. De folkstormar som uppstår då ett enskilt fall där en asylsökande blivit felbehandlad av Migrationsverket fångas upp av media är ett annat exempel på hur den allmänna opinionen ser ut.

Med de starka rasistiska strömningarna i samhället har också ett motstånd blivit väldigt tydligt. En folkrörelse mot rasism, för asylrätt och för mänskliga rättigheter. De rättigheter i FN:s konventioner som vi inte på några villkor kan kompromissa med.

Det är därför det är så viktigt att våra politiker inte går Sverigedemokraternas ärenden. Att de faktiskt förstår att de allra flesta vill att asylrätten ska vara stark, human och självklar. Och framför allt, att rätten till asyl en ovillkorlig mänsklig rättighet som inte får påverkas av hur människor röstar eller hur debattklimatet ser ut.

Den 19 februari publicerades en debattartikel i DN debatt där de två regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet skrev bland annat:

”Regeringen kommer alltid att stå upp för en human asylpolitik och konsekvent försvara asylrätten”.

Kampanjen Asylrätt 2014 – för en human flyktingpolitik anser att för att göra detta måste vi stärka asylrätten ännu mer. Den svenska asylpolitiken får i dag katastrofala följder för människor i behov av skydd och konsekvenserna är oförenliga med den humana flyktingpolitik regeringen säger sig stå för.

I dag lämnar representanter för kampanjen över en namninsamling med över 5 600 namn samt en lista med över 80 partier och organisationer som alla ställer sig bakom de fyra krav kampanjen driver till Justitieministerns statssekreterare. Vi kräver att:

  • Sverige ska vara bundet att följa FN:s riktlinjer och aldrig mer utvisa någon till tortyr och förföljelse!
  • Synnerligen ömmande omständigheter ersätts med särskilt ömmande omständigheter!
  • Överföringar enligt Dublinförordningen stoppas samt att regeringen verkar för dess avskaffande!
  • Bevisbördan ska flyttas från den asylsökande till Migrationsverket!

Asylrätt 2014 hoppas att vi får se dessa krav bli verklighet inom en snar framtid.

Annons

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2020 Fria.Nu