• Oppositionsledaren Anwar Ibrahim har dömts till fem års fängelse för ”otukt”.
  • Demonstrationer till stöd för den dömde oppositionsledaren hölls i tisdags utanför justitiepalatset i Malaysias administrativa huvudstad Putrajaya.
Fria Tidningen

Malaysisk toppolitiker dömd till fängelse för otukt

Den malaysiske oppositionsledaren Anwar Ibrahim har dömts till fem års fängelse för homosexuella aktiviteter. Människorättsorganisationer kritiserar domen som anses vara ett sätt för regeringen att tysta oppositionen.

I tisdags slog Malaysias högsta domstol fast att domen mot Anwar Ibrahim för otukt står fast. Ibrahim dömdes förra året för att ha haft sex med en man, något som är strängt förbjudet i Malaysia. Oppositionsledaren hade överklagat domen som han hävdar handlar om en konspiration.

Det utdömda fängelsestraffet markerar slutet på en långdragen historia kring oppositionsledaren Anwar Ibrahim. 1999 dömdes han till sex års fängelse för korruption och år 2000 till ytterligare nio års fängelse för homosexuella handlingar. Rättegången ifrågasattes starkt av oberoende bedömare och Amnesty International menade att Ibrahim fängslats av politiska skäl.

2008 kom nya anklagelser om homosexuella handlingar, något Ibrahim hävdade var nya försök av myndigheterna att hindra hans politiska arbete.

Premiärminister Najib Razaks regering har kritiserats för den våg av brottsanklagelser mot politiska motståndare som dykt upp under det senaste året. De upprepade anklagelserna och brottsmålen mot meningsmotståndare ses som ett sätt för regeringen att motarbeta oppositionens växande valframgångar.

Tisdagens beslut från domstolen innebär att Ibrahim inte kommer kunna ställa upp i valet 2018 och får stark kritik av människorättsaktivister.

– Att fortsätta att tillåta denna parodi på rättvisa kommer ytterligare att undergräva respekten för rättigheter och demokrati i Malaysia, säger Phil Robertson, Asienchef för människorättsorganisationen Human Rights Watch, till nyhetsbyrån Reuters.

I onsdags kom också uppgifter om att en satirtecknare fängslats för att på Twitter lagt upp serieteckningar som kritiserar domen mot oppositionsledaren. Tecknaren Zulkifli Anwar Ulhaque, mer känd som Zunar, greps bara timmar efter domen mot Anwar Ibrahim, skriver The Guardian.

– Självklart är det här en form av skrämselstrategi, med syftet att samhället inte ska ifrågasätta myndigheterna, säger Zunars fru Fazlina Rosley till nyhetsbyrån AFP.

Human Rights Watch kritiserar i ett uttalande gripandet av Zunar och säger att regeringen ”vänder fredlig kritik till en kriminell handling”.

Anwar Ibrahim har meddelat att domen inte kommer att tysta honom och lovar att fortsätta ”slåss för frihet och rättvisa”.

– Jag kommer aldrig att ge upp, säger han till CNN.

Fakta: 

Malaysia

Landet består av två delar: den västra delen på Sydöstasiens fastland och den östra som utgör en del av ön Borneo.

Sedan självständigheten från Storbritannien 1957 har landet oavbrutet styrts av regeringskoalitionen Nationella fronten, BN med det malajnationalistiska UMNO i spetsen.

Sedan 2008 har dock oppositionen gått framåt och protester mot valfusk och korruption har blivit allt vanligare.

2013 gjorde BN sitt sämsta val dittills, då många valt att gå över till den oppositionella Folkfronten, PR.

Källa: Landguiden

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu