Finland framgångsrikt i att bekämpa hemlöshet
Finland är det enda landet i EU som lyckats minska hemlösheten de senaste åren. De är ett av de första att framgångsrikt använda sig av metoden ”Bostad först”.
Hemlösheten i EU ökar. Men Finland går emot trenden och har istället ett stadigt minskande antal hemlösa. En nyutkommen rapport visar att Finlands nationella program för minskning av långvarig bostadslöshet, är ett av de bästa exemplen för hur Bostad först-principen implementerats.
Bostad först, eller Housing First, är en metod som tar ett nytt grepp på hemlöshet. Istället för att personer utan bostad blir föremål för en rad sociala åtgärder för att på så sätt kunna skaffa sig en bostad, börjar den här metoden i andra änden. Den bostadslösa får först en bostad och sedan sätts eventuella sociala åtgärder in.
Tanken är att en bostad är själva utgångspunkten för att kunna skapa sig sådana förutsättningar i samhället att man senare kan klara sitt eget uppehälle eller lösa de problem som lett till bostadslösheten.
Finland har länge varit framgångsrikt i arbetet med att minska hemlöshet. Antalet personer utan bostad har minskat från drygt 18 000 år 1987 till runt 7 000 år 2014. Sedan några år tillbaka har Finland också alltså, som ett av de första länderna i världen, på nationell nivå infört Bostad först-modellen.
Rapporten från finska miljödepartementet, som kom ut i tisdags, är en studie av arbetet med Bostad först i Finland, från införandet 2008 till i år. Studien jämför även arbetet med hemlöshet i Storbritannien, Sverige och USA. Enligt rapporten handlar det goda resultatet i Finland om ett lyckat samarbete mellan olika departement, kommuner, tjänstelevarantörer, Penningautomatföreningen RAY (ungefär motsvarande Svenska spel) och bostadsförmedlaren Y-stiftelsen.
Juha Kaakinen är verkställande direktör vid Y-stiftelsen som varit ett av de bärande delarna i samarbetet med att utveckla Bostad först-modellen. Stiftelsen har arbetat med en slags Bostad först-modell de senaste 20 åren och det var därför naturligt för dem att ansluta sig till samarbetet då det infördes på nationell nivå.
– Det är en bra modell eftersom den vänder på hela sättet att tänka: om du är hemlös ska du lösa dina problem för att kunna få en bostad. Men verkligheten ser inte ut så, ett boende är en bra start för att lösa de andra problem du har, säger han.
Stiftelsen erbjuder hyresbostäder åt personer som har svårt att hitta en bostad genom att bland annat bygga bostadshus och köpa upp bostäder i fastighetsbolag. Deras lägenheter hyrs endast ut till hemlösa och de samarbetar med 50 kommuner som i sin tur förser hemlösa med lägenheter.
Rent praktiskt fungerar Bostad först så att en person utan bostad kontaktar antingen sitt socialkontor eller ansvarig på kommunen för att få hjälp med att hitta en bostad. Kommunen hyr sedan ut någon av lägenheterna från Y-stiftelsen som personen själv finansierar antingen med egen inkomst eller till exempel försörjningsstöd.
– Hemlöshet grundar sig inte i ekonomiska orsaker utan politiska, säger Juha Kaakinen.
– Att komma till bukt med den handlar om politisk vilja. Om du jämför kostnaderna för samhället med en person som lever i hemlöshet, så är de kostnaderna betydligt högre än de för att ge personen en bostad.
Flera utredningar som har gjorts i både Finland och USA visar att kostnadseffekterna av Bostad först sparar pengar åt samhället. En utredning i finska Esbo och Helsingfors från år 2013 visar till exempel att över 160 000 euro sparats på att ordna boende för fyrtio hemlösa. Jämförelsen av boendekostnader, behovet av social- och hälsovårdstjänster och polistjänster före och efter att en hemlös flyttat till en boende-enhet visade att både livskvaliteten för de hemlösa förbättrats och att samhället sparat pengar, skriver svenska YLE.
Metoden med Bostad först har införts i olika skala i bland annat både Frankrike och Sverige. Ändå är Finland det enda EU-land som lyckats minska hemlösheten. Juha Kaakinen menar att det beror på att det funnits ett systematiskt, nationellt arbete.
– Den enda skillnaden från länder som till exempel Sverige är egentligen att det inte finns någon nationell, övergripande plan för minskning av hemlöshet.
Housing First
Bostad först, eller Housing First, är en modell som går ut på att individen omedelbart erbjuds en permanent bostad, utan att krav ställs på att hyresgästen ska vara ”redo för att bo”.
Istället för ett system uppbyggt utifrån att personen gradvis ska nå målet om att klara sin egen bostad genom olika sociala åtgärder utgår Bostad först-principen ifrån att bostaden i sig skapar förutsättningar för individen att i framtiden kunna tjäna sitt eget uppehälle.
Modellen kommer ursprungligen från USA och har börjat användas i flera länder, framför allt i Europa.