• Prideparad i Taiwan.
Fria Tidningen

Taiwan kan bli först i Asien med samkönade äktenskap

Förslag om att legalisera samkönade äktenskap går nu igenom det taiwanesiska rättssystemet. Enligt vissa kan det bli verklighet redan nästa år.

På torsdagen drog överläggningarna om att göra äktenskap och adoption tillgängliga även för samkönade par i Taiwan igång. Tusentals samlades utanför lagrådet för att visa sitt stöd för förslaget.

– Samhället som helhet har blivit mer accepterande, säger hbtq-aktivisten Miao Poya till The New York Times.

– Stödet för lika rätt till äktenskap är särskilt stark bland unga människor.

Tre förslag från tre olika partier har i år lagts fram för en jämlik äktenskapslagstiftning och rätten för samkönade par att adoptera. Torsdagens påbörjade diskussioner utmynnar troligen i att de tre förslagen läggs ihop till ett.

Hsiao Bi-khim, politiker i styrande Demokratiska progressiva partiet, lade redan år 2005 ett förslag om jämlik äktenskapslagstiftning. Då blockerades det direkt. Men det här förslaget har enligt Hsiao Bi-khim redan stöd av 56 av de 57 lagstiftare som krävs för att detska gå igenom.

– Den här gången har vi en mycket bättre chans, säger hon.

Förändringen beror delvis på en generellt öppnare inställning till hbtq-personer i landet men också på Taiwans nya president Tsai Ing-wen. Tsai Ing-wen, som i maj blev Taiwans första kvinnliga president, har uttryckt sitt stöd för en legalisering av samkönade äktenskap och hennes parti Demokratiska progressiva partiet är också positivt till hbtq-rättigheter. Partiet har majoritet i parlamentet och allt pekar därför på att förslaget kommer att möta litet motstånd hos lagstiftarna.

Men alla är inte positiva till planerna. I torsdags demonstrerade även tusentals motståndare till förslaget utanför lagrådet i Taipei. Klädda i vitt krävde de öppna diskussioner om förslaget och vissa även en folkomröstning.

– Oppositionen är fortfarande stark, sa Yu Mei-nu som var den lagstiftare som överlämnade förslaget.

– Men vi har en gyllene möjlighet att få igenom detta nu.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu