Fria Tidningen

Ett drömsamhälle för en månad

En festival som bygger på allas deltagande där allt är frivilligt och donationsbaserat. Som ett litet community för en månad fylld med workshops, musik, dans och hippieliv. Fria Tidningens skribent Elin Lindman berättar om World Rainbow i Ungern.

När vi efter två timmars vandring genom ett naturreservat i norra Ungern anländer till den dal där festivalen huserar lyser fullmånen och dimman ligger över ängen. Matcirkeln har börjat och vi välkomnas med värme, chokladbollar och främlingar som säger välkommen hem. Cirka tvåtusen personer är vi denna kväll som firar fullmånen vid den heliga elden med musik och dans.

Överallt i världen pågår dessa Rainbow gatherings året runt och har gjort så i över 40 år. Festivalen pågår oftast en hel månad. Det finns inga uttalade ledare, inget medlemskap, inga festivalarmband, men mängder av hängivna medlemmar i the rainbow family som bygger upp, underhåller och städar efter festivalerna. Värderingarna som familjen enats om är kärlek, fred, icke-våld, miljöhänsyn, icke-konsumism, respekt för varandra, konsensusprocesser och mångkulturell mångfald. Efter matcirklarna som är två gånger om dagen och som består av främst vegansk ekologisk mat går en dansande orkester runt med den magiska hatten där en ger det en har att bidra med ekonomiskt. Har du inga pengar bidrar du säkert med något annat.

Det är hippieliv så in i bomben, det är en slags avklädnad av samhället som vi är så vana vid att leva det.

– Det är på sätt och vis som att leva i en utopi för ett slag, säger Clara från Tyskland.

Själva strukturen runt Rainbow handlar om gemensamt skapande utifrån egen vilja och förmåga. Den som vill gå till köket och laga lunch gör det, den som vill gräva komposttoaletter gör det, den som vill hålla en workshop om alternativen till kapitalism eller konsten att meditera gör det. Allt är frivilligt, det mesta funkar ändå, människor vill av sin natur bidra, ge till varandra, samarbeta. Jag och min vapendragerska Cecilia ser oss förtjusta omkring – vi befinner oss mitt i en anarki som fungerar, om så bara för en månad.

Jeremy från Belgien säger att vara här på Rainbow är ungefär som att plötsligt vinna högsta vinsten på lotto.

– Om en vet hur en ska ta emot den kärlek och den inspiration som finns här så finns det så mycket att hämta. Klart att det finns ramar, klart att det finns strukturer, klart att det finns konflikter, det är som det ska. Ändå är känslan att de är lösare, mer formbara, bändliga.

Jag pratar med en argentinare om vår gemensamma regnbågsupplevelse senare på en krog i Babylon i Budapest. Vi ser det båda som att Rainbow är ett svar på ett samhälle som så ofta är för trångt, för instängt, för inramat. Och en tämligen homogen bubbla av likasinnade såsom så många mänskliga sammanhang lätt blir. Själv föredrar jag oftast när det är brokigare. Men det fanns något där, ett hopp om en möjlig värld som vi tar med oss och även om vi har våra invändningar så landar vi ändå i en tacksamhet för den parallella verklighet vi fått träda in i.

Jag skulle säga att ett häng på Rainbow ger en samhällsdetox som ger kraft att ändra sina egna hjulspår. Att leva i det gemensamma skapandet av festivalen gav mig ett hopp om människors förmåga att samarbeta. Att möta så många människor som lever utanför samhällets mest givna ramar gav den viktiga påminnelsen om att det finns så många sätt att leva sitt liv på. En får välja sitt. Det var lite som att komma hem till ett ursprungligare liv. En enkelhet jag tror många har en längtan efter. Mat för dagen, gosigt häng, en helig eld med vilda musiker omkring, lärorika workshops, omgiven, hållen av skogen.

Fakta: 

De intervjuade personerna i texten vill inte figurera med efternamn.

Vad är Rainbow?

Rainbowgatherings är temporära communitys som hålls över hela världen flera gånger om året.

Nästa World Rainbow planeras i Egypten under sommaren 2015 och nästa European Gathering i antingen Estland, Lettland eller Litauen, också under sommaren.

Det finns även permanenta Rainbows.

För mer information, se: www.rainbowforum.net

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Lär dig mer om menscykeln

Visste du att det finns naturliga och gratis alternativ i preventivdjungeln som anses vara lika säkra som p-pillret? Fria Tidningen tipsar om några metoder.

Fria Tidningen

Gör ditt hem miljösnällt

Du kan själv vara den förändring du vill se i världen. Ett sätt är att se över ditt eget hem för att göra det så miljövänligt som möjligt.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu