Fria Tidningen

Gör ditt hem miljösnällt

Du kan själv vara den förändring du vill se i världen. Ett sätt är att se över ditt eget hem för att göra det så miljövänligt som möjligt. Här är en guide över saker och vanor att se över där hemma.Städa utan gifter

Köp endast produkter märkta med Bra miljöval i första hand och Svanen i andra hand. Tänk också på att inte överanvända några produkter – många fläckar försvinner med bara varmt vatten. Till disken räcker ofta någon droppe diskmedel. Såpa som är miljömärkt är en bra städkompis i både köket och i badrummet och luktar ju dessutom så gott. Konventionell fönsterputs är känt för att innehålla mycket läskigheter och faktum är att det fungerar lika bra att putsa fönster med miljömärkt diskmedel, trasa och sen ta bort ränder med hopknycklat tidningspapper. Använd mikrofibertrasa utan medel för dammtorkning. Precis som mikrofibermoppning för golven.

Välj bra verktyg och hushållsartiklar

Skippa teflonpannan som ändå bara håller sig hel något år. Välj gjutjärn eller stålpanna som räcker hela ditt liv och som inte innehåller läskiga gifter. Välj trä, porslin och redskap i rostfritt stål i köket. Byt ut plastbyttor mot glas eller keramik. Plastbanta helt enkelt.

Eliminera energisvinnet

Först och främst: byt elbolag till ett som är märkt med bra miljöval. Att värma den ekologiska maten med el som kommer från kolkraft är ju lite kontraproduktivt. På Naturskyddsföreningen finns en lista med de elbolag som erbjuder bra el. Var överlag kritisk till snacket om grön el och läs det finstilta. Snålspolande munstycken på duschar och kranar är en toppengrej för att spara vatten och energi. Täta gamla fönster som står och drar i smyg. Tänk på hur mycket el gamla kylskåp och spisar drar i jämförelse med nya – det går att köpa relativt nya mackapärer också i andra hand.

Tvätta som en miljöhjälte

Först: Vädra mera och tvätta mindre. Många gånger räcker det att vädra. Vinsten är mindre slitage på både kläder och natur. Sen: Tvätta alltid full maskin, välj alltid miljömärkt tvättmedel, skippa det onödiga och miljöskadliga sköljmedlet. Dessutom: Dosera tvättmedlet rätt. För att få reda på om du har hårt eller mjukt vatten som det står om på tvättmedelspaketen – kika på på din kommuns hemsida. 80 procent av de svenska hushållen har mjukt vatten och då räcker det med ett decilitermått tvättmedel, vilket också motiverar att använda ett mått och därmed säkerligen minska sin användning av tvättmedel. Sen: torka tvätten utan torktumlare går ju faktiskt precis lika bra.

Stajla hemmet miljösnällt

Sugen på att måla om? Det finns svanenmärkt färg att välja på! Men också lerfärg och linoljefärg – fråga dig fram på färghandeln och hitta det miljövänligaste sättet att göra ditt hem finare.

Välj naturmaterial till golven och skippa plasten som enligt många undersökningar ger ifrån sig hormonstörande ämnen. Välj närväxande träslag som lärk eller ek eller linoleumgolv som finns i mängder av färger.

Bli fin utan att miljön ska lida pin

Att välja schampoo, balsam, tvål och krämer som är miljömärkta är en kärlekshandling till både oss själva och vår natur. Ofta är dessa lite dyrare men om du samtidigt kan kombinera det inköpet med att tvätta håret lite mer sällan då vi i dagens samhälle ofta övertvättar och på så vis gör huden för torr så är det ju en win-win grej. Använd ekologiskt smink. Förr i tiden använde de blypuder som gjorde att huden sprack och det är ju lätt att skratta åt, men hur mycket vet vi i dag om det som vi lägger direkt på vårt största organsystem – huden?

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Lär dig mer om menscykeln

Visste du att det finns naturliga och gratis alternativ i preventivdjungeln som anses vara lika säkra som p-pillret? Fria Tidningen tipsar om några metoder.

Fria Tidningen

Ett drömsamhälle för en månad

En festival som bygger på allas deltagande där allt är frivilligt och donationsbaserat. Fria Tidningens skribent Elin Lindman berättar om World Rainbow i Ungern.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu