• Matti Jokelas bidrag till den delade ekonomin är en verktygspool i Malmö där kunderna får låna verktyg helt gratis.
Fria Tidningen

”Jag tror att delandet kommer att spridas”

”Att dela är det som gör oss rika” är grundstommen i delandets ekonomi, det som många spår är framtidens ekonomi. I Malmö driver Matti Jokela en verktygspool där kunderna får låna verktyg gratis.

Andra initiativ som tidsbanker, klädotek, couchsurfing och street bank hör också till den delade ekonomin. Det handlar helt enkelt om att gå från ett exploaterande av jorden till ett maximerat användande av produkter och tillgångar – något som egentligen är den enda lösningen i en värld med ändliga resurser.

I Malmö har Malmö Järnhandel tagit steget in i vad ägaren Matti Jokela kallar framtidens konsumtion. Han har startat en Tool pool där kunden gratis får låna allt från hammare till högtryckstvätt.

– Mitt mål är att göra saker enklare för kunden och samtidigt att göra den här butiken så miljövänlig som möjligt. Med valet av färger, med att välja bara kravjord, skippa roundup och istället använda ättiksbaserat bekämpningsmedel och byta fröer till svenskodlade fröer. Om miljön vinner på det, kunden vinner på det och jag vinner på det så är det väl bra, säger Matti Jokela.

Det är alltså helt gratis att låna ett verktyg i butiken. Men oftast köper kunden tillbehör som skruvar och slippapper. Butiken har fått ett uppsving sedan han började med Tool pool och Matti Jokela vill nu sprida idén till andra järnhandlar i Sverige. Också andra länder som Norge och Frankrike har varit intresserade av idén.

– Jag tror att sånt här kommer att komma mer och mer och jag tror att detta delande kommer spridas till andra branscher också. Kunderna sköter sig väldigt bra och jag tror att en sådan här grej fungerar när man håller det i små enheter, det krävs att det är en liten skala för att vi ska känna ansvar, säger Matti Jokela.

Tack vare internet har det blivit lättare att organisera den delande ekonomin. Sidor som Coachsurfing och AirBnB ger möjlighet att dela på sina hem. Den engelska sidan Streetbank är en sida som får allt fler anhängare också i Sverige. Där kan du låna och dela med dig av allt från kvantfysiklektioner till surdeg eller låna en bil eller en spade.

I länder som Spanien, där den ekonomiska krisen har slagit hårdare, har tidsbanker blivit en succé. I nästan varje spansk stad kan du hitta en tidsbank som organiserar tjänster privatpersoner emellan där den enda valutan som gäller är tid. Du kan byta en timmes barnpassning mot en timmes hårklippning. Allt efter förmåga och behov.

Sergi Alonso arbetar på en tidsbank i kvarteret Gracia i Barcelona och är en av eldsjälarna bakom tidsbankernas spridning i Spanien.

– För mig är det jätteviktigt att tidsbankerna utvecklas till ett verktyg för att förändra och förbättra samhället. Jag vill se en värld där alla har möjlighet att ge och ta emot på det sätt som en tidsbank uppmuntrar till. En värld där alla oavsett om du är doktor eller städerska får samma ersättning. Jag ser det som att pengar gör att vi tror att vi inte behöver andra människor. Vi kan bara gå till vårt köpcentrum och konsumera och då är det så lätt att glömma bort att det faktiskt är andra människor som har gjort det möjligt att vi kan köpa denna vara.

I dag finns tidsbanker i 26 länder världen över och de har samma enkla system. Du startar ett konto och berättar vad du har att erbjuda andra och vad du önskar få hjälp med. Du sätter in en timme när du utför något för någon annan och kan ta ut denna timme från en användare som har det du behöver.

– Jag tror att det i framtiden kommer att finnas en tidsbank i varje liten by för just nu växer så många nya alternativ fram. Tidsbanker men också alternativa valutor och andra typer av byteshandel. Jag ser det som att allt sådant förbättrar relationerna i samhället säger Sergi Alonso.

En bra månad lånar Matti Jokelas Toolpool i Malmö ut cirka 100 verktyg. Förutom Toolpoolen erbjuder också Matti Jokela gratis kurser i praktisk kunskap gällande elektronik, verktyg och byggande.

– Jag tror att man får det tillbaka säger Matti Jokela och sammanfattar på så vis hela konceptet med delandets ekonomi.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Lär dig mer om menscykeln

Visste du att det finns naturliga och gratis alternativ i preventivdjungeln som anses vara lika säkra som p-pillret? Fria Tidningen tipsar om några metoder.

Fria Tidningen

Ett drömsamhälle för en månad

En festival som bygger på allas deltagande där allt är frivilligt och donationsbaserat. Fria Tidningens skribent Elin Lindman berättar om World Rainbow i Ungern.

Fria Tidningen

Gör ditt hem miljösnällt

Du kan själv vara den förändring du vill se i världen. Ett sätt är att se över ditt eget hem för att göra det så miljövänligt som möjligt.

Fria Tidningen

© 2025 Fria.Nu