• Gruppen Fossil free Malmö stad vill att kommunen ska divestera, alltså avveckla sina investeringar i fonder med fossila företag inom en femårsperiod.
Skånes Fria

Investerar miljoner i fossila företag

Malmö stad förvaltar miljontals kronor i fonder där fossila företag ingår. Helt i kollision med miljömålet att vara en fossilfri stad år 2020, enligt gruppen Fossil free som driver en kampanj mot investeringarna. Men enligt stadskontorets finanschef gör även fossila företag insatser för miljön.

Inför att FN:s stora klimatmöte drog i gång i New York i tisdags genomförde gruppen Fossil Free en aktion i Malmö, där de samlade in namnunderskrifter mot att Malmö stad placerar stiftelsers medel i fonder med fossila företag.

– Vi vill att kommunen ska ändra sin policy. Det placeras inga pengar i företag som producerar tobak, alkohol och vapen längre, varför ska man då fortsätta att stödja klimatförstöringen? säger Olov Källgarn från Fossil Free.

Gruppen har fått upp frågan i miljönämnden, som i juni förra året föreslog att investeringarna skulle avvecklas. Frågan gick därefter vidare till kommunstyrelsen, där den ännu inte har behandlats.

Stadskontoret har också tittat på möjligheterna att flytta investeringarna, men bestämt sig för att avslå förslaget.

– Vi fann att det skulle leda till flera gånger högre kostnader att byta fond. Det är stora summor vi placerar, och det blir högre risker om man placerar dem i mindre företag. Vid en sämre avkastning blir det mindre pengar kvar till stiftelsernas ändamål, säger Ola Nyberg, finanschef på stadskontoret.

Han menar att då det inte handlar om skattepengar så är det inte kommunens plats att ta ideologiskt baserade beslut om var medlen ska investeras. Han menar också att det råder delade meningar om vilka företag som är fossilfria, och att även fossila företag gör positiva insatser för miljön.

– Jag var inte med när kommunstyrelsen beslutade att införa riktlinjerna där man exkluderar företag som producerar tobak, alkohol och vapen. Även de företagen stödjer positiva insatser, vapentillverkare levererar till exempel vapen till FN:s fredsbevarande styrkor.

Men enligt Olov Källgarn så går investeringarna emot Malmö stads profilering som en miljövänlig stad och målet att vara fossilfria år 2020.

– Då går det ju inte att finansiera det man försöker komma bort ifrån. Ska man vara bäst när det gäller miljö går det inte att backa för att det kostar.

Fakta: 

Global fond

Malmö stad förvaltar varje år 1.8 miljarder från stiftelser som de placerar i fonder. Avkastningen betalas därefter ut till bland annat kulturella och sociala ändamål i kommunen.

Den största summan placeras i fonden Global index criteria A, där cirka 10 miljoner går till fossila företag som Shell, Exxon Mobil och Occidental Petroleum.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Kooperativ vård lockar patienter

Patienterna strömmar till Sveriges första medlemsägda vårdcentral i Sollefteå och nu finns planer på att bygga ett sjukhus.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu