• ”Det finns en stark antirasistisk folkrörelse i Umeå där många privatpersoner tar egna initiativ”, säger Weidan Gong.
Fria Tidningen

”Vi har ingen synlig, organiserad rasism”

Västerbotten är det län i Sverige där minst andel personer röstade på SD i riksdagsvalet. Möt två personer i länet som på olika sätt kämpar mot rasismen.

När Fria når Weidan Gong i Umeå på telefon håller hon just på att planera måndagseftermiddagens antirasistiska demonstration. Hon och en kompis har gjort ett program med talare, musik och bjudit in nätverk och organisationer för att delta och stå upp för socialism och människors lika värde.

”Vi är många som är rädda, ledsna och känner att allt är hopplöst. Svaret på SD:s framgångar är att organisera oss mot rasismen!” skriver de i inbjudan till eventet på Facebook.

Umeå och Västerbotten är traditionellt starka vänsterfästen där den organiserade rasismen har haft svårt att slå rot.

– Det finns en stark antirasistisk folkrörelse i Umeå där många privatpersoner tar egna initiativ och startar nätverk för att stödja människor som tigger eller de bärplockare som kommer från Asien. Vi har många problem här som resten av Sverige, men vi har ingen synlig organiserad rasism, säger hon.

Vid sidan av Socialdemokraterna som fick 42 procent av rösterna tror hon också att Centerpartiet är ett parti som har haft betydelse för att dämpa SD:s framgång i länet.

– Centerpartiet som här är traditionell landsbygdscenter fångar upp en del av det missnöje som finns bland människor i glesbygden som känner sig förfördelade och som annars hade kunnat rösta på SD, säger hon.

I Holmsund, en kommun utanför Umeå där SD har förhållandevis svagt stöd, finns Krister Löfgren, ägare av det lokala terrariet Holmsunds tropikhus. Han arrangerade dagen efter valdagen en samling för alla som var bestörta efter valresultatet och för att visa att det är många som står upp för ett samhälle fritt från rasism.

I samma hus som terraritet finns ett boende för asylsökande där alla bjöds in att delta i arrangemanget.

– Det var ett spontant infall som jag fick i besvikelsen över valresultatet där SD fått så starkt stöd. Jag ville inte bara sitta och deppa ihop utan hellre göra något, säger han.

Alla som är för ett mångkulturellt samhälle var inbjudna, det var fri entré till terrariet och grillning efteråt. Arrangemanget ordnades tillsammans med den lokala samverkansföreningen Öppna Holmsund.

– Vi ville visa att att alla ska vara välkomna till Sverige, att det är rätt att satsa på att låta människor komma hit undan krig i hemländer.

Samtidigt var besvikelsen stor att SD även går framåt lokalt i Västerbotten.

– De 7 procent de fick är 7 för många. Det är sorgligt att det gått så långt. Våra trakter är traditionellt väldigt starka vänsterfästen, säger han.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Nya valregler hade gett Fi 5 mandat

Val 2014

SD fick 6 mandat, Fi och C bara 3 mandat var – trots att SD inte fick mer än 0,6 repektive 0,5 procent fler röster i kommunvalet i Stockholm.

Stockholms Fria

© 2023 Fria.Nu