• Villkoren för de mindre partierna är hårda, bland annat ligger det på partierna själva att distribuera sina valsedlar till landets alla vallokaler.
Fria Tidningen

Djurens parti: ”De sa att vi var en bluff”

Över 60 000 personer valde att rösta på ett parti utanför de redan etablerade i riksdagsvalet. Djurens parti gjorde sitt första val och fick över 4 000 röster – men nu riktar de kritik mot hur några av deras väljare blev behandlade i vallokalen.

Strax under en procent av rösterna till riksdagsvalet gick till partier som inte finns representerade i riksdagen. Feministiskt initiativ med sina 3,1 procent finns inte med i statistiken över småpartierna. Störst av dessa blev Piratpartiet med 26 515 röster följt av Enhet på 6 277 röster och Djurens parti som fick strax över 4 000 röster.

Villkoren för de mindre partierna är hårda, bland annat ligger det på partierna själva att distribuera sina valsedlar till landets alla vallokaler och för att få partistöd krävs minst 2,5 procent röster. Men Djurens parti menar att det skett rena felaktigheter. I ett öppet brev till Valmyndigheten riktar nu Djurens parti skarp kritik mot myndigheten för hur några av partiets väljare blivit bemötta i vallokalen. Väljare och partimedarbetare upplever att de i flera fall blivit bemötta med okunskap och i några fall mötts av hånfulla kommentarer från valarbetare.

– Vi är måna om att de som väljer att lägga en röst på oss blir väl bemötta i vallokalen. Det har inte alltid skett. Vi har blivit förlöjligade och avfärdade som enfrågeparti och att vi inte är seriösa, säger Elin Pöllänen, partiledare.

Ett exemplet kommer från Gia-Angelina Jaderi, en av partiets väljare i Sundbybergs kommun.

– Vi möttes av en valarbetare som hävdade att Djurens parti inte finns, att det är ett bluffparti och som dessutom sa att partiets röster kommer att slängas, berättar hon.

Händelsen är rapporterad vidare och valnämnden i Sundbyberg är informerad om fallet.

– Det är jättebeklagligt det som hänt. Det är 200 personer som jobbar under valdagen, det kan hända att det blir tokigt ibland. Men så här ska det inte gå till, säger Mårten Qwist, chef för valnämndens kansli i Sundbyberg.

Alla som jobbar som röstmottagare i Sundbybergs kommun har gått en utbildning på tre timmar och dessutom gjort ett webb-baserat test för att visa att de tagit del av kunskaperna.

– Vi vill nu komma med konstruktiv kritik, säger Elin Pöllänen, angående det öppna brevet.

Partiet Enhet gick framåt i årets val, men är mycket långt från en plats i riksdagen eller till att få mandat i landsting eller kommun. Svårast har varit att få genomslag i de större medierna.

– Vi har skickat en mängd debattartikar men väldigt få har blivit publicerade. Det är svårt för små partier att få genomslag, säger Sara Hamidi Widén, ordförande i partistyrelsen.

Både Djurens parti och Enhet är redan igång med arbetet inför valet 2018.

– Vi tar ingen rast. Vi kommer att fortsätta att jobba för djurens välfärd och djurens situation och börja forma vår politik inför nästa val redan nu, bland annat i tät kontakt med motsvarande partier i Europa, säger Elin Pöllänen, partiledare.

Fakta: 

Så här gick det för de mindre partierna i riksdagsvalet:

Piratpartiet: 26 515 röster, 0,43 %

Enhet: 6 277, 0,1 %

Svenskarnas parti: 4 189, 0,07 %

Djurens parti: 4 093, 0,07 %

Kristna värdepartiet: 3 553, 0,06 %

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Stor dramatik inför valet

Val 2014

Alliansen knappar in i slutspurten ­­– men att de skulle gå förbi de rödgröna på söndag bedömer de flesta som osannolikt.

Fria Tidningen

”Upp till bevis Miljöpartiet”

Val 2014

Under helgens kongress beslutade Miljöpartiet att ha med tillväxtkritik i partiets valmanifest inför hösten. Men nu höjs skeptiska röster.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu