• Familjen Abu Sheira framför tältet där de bor, vid sjukhuset al-Shifa i Gaza.
Fria Tidningen

Bostadssituationen akut i Gaza

Kriget i Gaza har förvärrat bostadskrisen. Redan innan attackerna saknades 70 000 bostäder i området som förstörts i de tidigare krigen.

– När den israeliska beskjutningen inleddes samlade jag min familj och vi gav oss av till en skola som jag trodde var en säker plats. Men skolan var överfull och saknade fungerande toaletter så vi tog oss hit till sjukhusområdet.

Islam Abu Sheira, 40, från staden Beit Hanoun i nordöstra Gaza, talar med IPS framför det som sedan två månader är familjens provisoriska bostad utanför al-Shifa-sjukhuset.

– Vi kom hit med våra sju barn. Vi flydde för att undkomma israeliska missiler som förstörde områden och dödade hela familjer, säger han.

Liksom de flesta palestinska familjer vars hem har förstörts har de förlorat alla sina ägodelar. De flesta familjer i Gaza tvingades lämna sina hem så hastigt att de inte hade tid att ta med sig någonting.

– Vi har ingen möjlighet att försörja oss och mina barn sover varje natt på marken utan att ens ha en filt att lägga över sig, berättar Islam Abu Sheira.

I takt med att allt fler människor sökte skydd undan beskjutningen blev det svårare att få tak över huvudet. Skolbyggnader ställdes till förfogande men samtidigt saknades grundläggande förnödenheter och sjukvårdsutrustning.

Jamila Saads familj på tolv personer flydde till en av de skolor där FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, UNRWA, erbjöd en tillflyktsort.

– Skolan vi bor på tar emot allt fler flyktingar och vi och andra familjer delar på en enda toalett. Jag hoppas att vårt hem snart kan byggas upp så att vi kan börja ett nytt liv, säger hon.

De hårda villkor som de palestinska flyktingarna möter i skolor och andra hjälpcenter har fått många internationella organisationer att öka insatserna för att försöka erbjuda så mycket stöd som möjligt, men det saknas långsiktiga lösningar.

De palestinska myndigheterna står inför enorma utmaningar med att kunna ge flyktingar skydd och även genomföra den återuppbyggnad som finansieras av EU och givarländer i enlighet med det avtal om eldupphör som förhandlades fram i Kairo mellan Israel och Hamas den 26 augusti.

– Förstörelsen av byggnader och ekonomiska resurser är enorm och befolkningen i Gaza lever under svåra villkor. Vi arbetar hårt med att förbättra levnadsvillkoren och för att påbörja återuppbyggnaden på Gazaremsan, säger Mufid al-Hasayna, minister med ansvar för offentlig förvaltning och bostäder i den palestinska enhetsregeringen.

Amjad Shawa som leder Palestinian NGO Network, ett nätverk av hjälp- och aktivistorganisationer i Gaza, säger att de 50 dagarna under Israels militära operation i Gaza har försämrat tillgången till vatten och mat i området. Bombningar av höga bostadshus har slagit hårt mot civila.

– Redan innan de senaste attackerna saknades 70 000 bostäder som förstörts i krigen 2009 och 2012. Planerade bostadsprojekt har inte genomförts och bristen på bostäder har nått en katastrofal nivå, säger Amjad Shawa.

Han uppmanar den palestinska myndigheten att skapa ett organ för att samla det palestinska civilsamhällets organisationer kring en återuppbyggnad på Gazaremsan.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

SR censurerar inslag om Gaza

Israel–Palestina

Kritik mot Israel klipptes bort från ett inslag om Gaza. Sveriges Radio berättar varför.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu