• I Tel Aviv hölls i fredags en demonstration mot det eskalerande våldet. På skyltarna står bland annat: “'Du vill ha säkerhet? Stoppa ockupationen” och “Judar och araber vägrar vara fiender”.
Fria Tidningen

Flera demonstrationer mot våldet i Jerusalem

40 palestinier och åtta israeler har dödats under den senaste månaden i våldsamheter på Västbanken. Men i helgen svepte en våg av solidaritet över världen och judar och exil-palestinier demonstrerade tillsammans för fred.

Många kräver nu ett stopp på det månadslånga våldet på Västbanken och under helgen har flera demonstrationer hållits. I London stoppade en demonstration utanför israeliska ambassaden trafiken vid Picadilly Circus och i lördags marscherade omkring 1 500 israeler och palestinier i Jerusalem för samexistens.

I USA:s huvudstad Washington, D.C. demonstrarerade exil-palestinier och judar tillsammans utanför Vita huset och krävde ett slut på amerikansk bistånd till Israel. Den israeliska militärens svar på de palestinska knivattackerna kallades ”oproportionerlig” och ”barbarisk”.

­– Det är fruktansvärt, vi ser ockupation, avsiktlig diskriminering och mord på palestinier utförda av den israeliska militären, säger Nejwa Ali, en av demonstranterna till Vision planet media.

– Men självklart finns det möjlighet till rättvisa och fred. Jag tror på en enstatslösning, en stat som israeler och palestinier tillsammans ska forma med mänsklighet, värdighet och rättvisa.

Under helgen har också en video spridits av den israel som knivhöggs av en annan israel då han misstogs för att vara palestinier. Matbutiksarbetaren Uri Rezken säger i videon att knivdådet var ett hatbrott och att det inte spelar någon roll om det varit en arab eller jude som knivhuggit honom.

– Vi är alla människor, vi är alla lika mycket värda, säger han.

Våldet på Väsbanken och i Jerusalem utlöstes förra månaden då restriktioner för besök till Al-Aqsamoskén på Tempelberget, som är en viktig religiös plats för både judar och muslimer, infördes av Israel och rykten började gå om att landet skulle ta över administrationen av moskén. Under den gångna månaden har åtta israeler dödats, de flesta i knivdåd, och minst 40 palestinier, varav flera klassats som ”attackerande” av Israel, men också flera barn, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Israeliska säkerhetsstyrkor övervakar nu stora delar av Jerusalem och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har infört strikta säkerhetsregler som innebär att israeliska säkherhetsstyrkor får isolera arabiska områden och har tillstånd att utlysa utegångsförbud vid oroligheter.

Flera experter och diplomater fruktar en tredje intifada, ett palestinskt uppror liknande de som inleddes 1987 och 2000. Men för att något sådant skulle ske krävs ett samlat palestinskt uppror. Och även om majoriteten av palestinierna inte längre tror att en tvåstatslösning är realistisk och stödjer en väpnad intifada vid en frånvaro av fredsförhandlingar, enligt en färsk opinionsundersökning från ett palestinskt undersökningsinstitut, är det inte säkert att folket är enat i en önskan om ännu en lång period av oroligheter.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Bostadssituationen akut i Gaza

Israel–Palestina

Kriget i Gaza har förvärrat bostadskrisen. Redan innan attackerna saknades 70 000 bostäder.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu