• "Storbritannien: Sluta beväpna Israel" står det på banderollen.
Fria Tidningen

Aktivister ockuperar israelisk vapenfabrik

En grupp palestinaaktivister ockuperar en drönarfabrik i Storbritannien under tisdagen i protest mot den israeliska attacken av Gaza. UPPDATERAD

Tidigt på tisdagsmorgonen tog ett dussin aktivister från London Palestine Action sig upp på taket till den israeliska vapenfabriken Elbit i Shenstone utanför Birmingham. De ska ha kedjat fast ingången till fabriken, hängt upp en banderoll med texten ”Storbritannien: Sluta beväpna Israel” och några av aktivisterna har låst fast sig själva i taket med bygellås runt halsen. En av aktivisterna uppger till Birmingham Mail att de har förnödenheter för att kunna vara kvar minst en vecka på taket.

På fabriken tillverkas drönare som enligt gruppen används i de israeliska attackerna mot Gaza. Sedan den israeliska offensiven inleddes den 8 juli har 1 834 palestinier dödats, varav 450 uppges vara barn. Enligt palestinska källor är nästan alla av dödsoffren civila medan Israel hävdar att hälften av dem har varit stridande. Enligt Israel har 64 israeliska soldater och tre civila dött i striderna.

London Palestine Action är ett nätverk med Palestinaaktivister och är en del av den så kallade BDS-rörelsen (boycott, divestment and sanctions). Nätverket uppger att de agerar på uppmaning av palestinska rörelser och kräver att fabriken stängs samt att all militär handel och allt samarbete med Israel upphör.

”Den brittiska regeringen har inte bara misslyckats att sätta press på Israel att stoppa massakern av palestinierna, de har även vägrat att sluta ge materiellt stöd till Israels brutala apartheid- och koloniala regim. När regeringar stöder brott mot mänskligheten måste gräsrotsrörelser gå till direktaktion,” skriver aktivisterna i ett pressmeddelande.

Följ utvecklingen på Twitter eller Facebook.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Bostadssituationen akut i Gaza

Israel–Palestina

Kriget i Gaza har förvärrat bostadskrisen. Redan innan attackerna saknades 70 000 bostäder.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu