Flera nya lokalpartier i Stockholms län
De lokala partierna i Stockholms län befäster sin position genom söndagens val. Minst tre nya partier kommer in, och Nykvarnspartiet är fortfarande störst i sin kommun.
De lokala partierna fortsätter att ta plats i länet. I och med söndagens val är det klart att minst tre nya partier kliver in i respektive kommunfullmäktige, Väsbys bästa, Bergshamrapartiet och Waxholmspartiet.
I Vaxholm är inte resultatet klart än. De lokala partierna döljer sig fortfarande under kategorin ”Övrigt” i röstsammanställningen. Den är å andra sidan osedvanligt stor. 14 procent har röstat på något annat än de etablerade partierna. Med största sannolikhet har de gått till Waxholmspartiet, som ser sig som ett borgerligt parti med mål att bli vågmästare. De ser nu ut att vara nära att lyckas med det och därmed bryta en lång period av moderat dominans i kommunen. Moderaterna förlorade 10 procentenheter i årets val.
Annons
Även i Upplands Väsby lyckades Väsbys bästa att ta två mandat och skapa sig möjligheten att förskjuta den politiska tyngdpunkten i kommunfullmäktige. Det preliminära valresultatet ger dem en möjlighet att bilda majoritet tillsammans med de rödgröna, även om de inte blir regelrätta vågmästare då Sverigedemokraterna ökade till fyra mandat.
I Solna lyckades Bergshamrapartiet skaffa sig en intressant förhandlingsposition med sitt nya mandat. Alliansen förlorade sin majoritet och behöver ett mandat till för att kunna få igenom sin politik, så länge Sverigedemokraterna inte väljer att stödja dem. Bergshamrapartiet har lyckats kanalisera en känsla av att stadsdelen är nedprioriterad i Solnapolitiken. Kanske kommer de att kunna vända det nu, till exempel med önskemålet om att få en överdäckning av E18 till stånd.
Förutom dessa tre partier kan två nya lokalpartier vara på väg in i Södertälje och Norrtälje. I Södertälje har 2,9 procent röstat på ”Övriga”. Förra valet hade Nationaldemokraterna 3,45 procent av rösterna, men de ställer inte upp i år. Det troligaste är att det nystartade Realistpartiet nu tar plats i kommunfullmäktige. De har bland annat uttryckt kritik mot den stora invandringen till Södertälje, men tycks samtidigt stå långt ifrån Nationaldemokraterna och Sverigedemokraterna.
I Norrtälje har ”Övriga” fått 3,5 procent. Med största sannolikhet är det Roslagens oberoende parti som står för merparten av dem. Roop bildades av avhoppade borgerliga politiker med målet att fokusera på den lokala politiken. Även Landsbygdspartiet ställde upp i Norrtäljevalet där läget nu är helt öppet innan sluträkningen av rösterna är gjord.
Det största lokala partiet är fortfarande Nykvarnspartiet, som inte bara styr kommunen, utan dessutom går fram från 26,8 procent till 29,2 procent. Därmed har de möjlighet att bilda en egen majoritet med Moderaterna eller Socialdemokraterna. Hittills har de dock regerat tillsammans med de borgerliga partierna.
I resten av länet finns det omkring 15 lokala partier. Bland dem skedde inga större dramatiska förändringar. Det enda lokalparti som förlorade alla sina mandat var Demoex i Vallentuna, som kom in i fullmäktige redan 2002. Partiet har nu uppgått i det nystartade rikstäckande partiet Direktdemokraterna, som upplåter sina fullmäktigeröster till människor som får rösta om enskilda beslut via partiets hemsida.
Läs även SFT:s artikelserie om Stockholms lokalpartier
Del 1: Direktdemokraterna
Del 2: Sollentunapartiet
Del 3: Nykvarnspartiet
Del 4: Lokala partiers nätverk