Anna hoppas på ett röd-grönt-rosa Lund
Feministiskt Initiativ (Fi) gick starkt framåt i Lund, och fick med sina 3,6 procent av rösterna två mandat i kommunfullmäktige. Frågan återstår om de kommer att vara en del av den majoritet som de röd-gröna hoppas att forma, och därmed få till ett maktskifte.
Det mesta tyder på att det blir ett maktskifte i Lund, även om det vid tidningens pressläggning fortfarande var oklart hur det skulle se ut. Socialdemokraterna och Miljöpartiet behöver stöd från andra partier för att kunna bilda en koalitionsmajoritet, och har under veckan förhandlat med alla utom Sverigedemokraterna. Vågmästare kan då komma att bli det lokala partiet Förnya Lund som fick fyra mandat, och Feministiskt initiativ som fick två. Partiets andranamn Anna Tomasson som blev invald i fullmäktige hoppas att ett röd-grön-rosa styre ska bli möjligt.
– Vi har fört samtal med Socialdemokraterna och Miljöpartiet och de har sagt att de gärna vill ha oss med. De har drivit antirasistiska och feministiska frågor i fullmäktige men inte känt att de får något gensvar. En fråga som Feministiskt initiativ vill driva handlar om jämställdhetsintegrering, det vill säga att jämställdhetsperspektivet ska genomsyra alla beslut som tas i kommunen, istället för att avhandlas inom ett separat utskott som fallet är nu.
Feministiskt initiativ har mött viss kritik för att ha en alltför visionär politik som kan vara svår att realisera. Men Anna Tomasson menar att det finns flera punkter som skulle vara möjliga att genomföra de närmaste fyra åren.
– Något som skulle vara ganska enkelt att göra är att utbilda all personal inom skolan i normkritik, hbtq-frågor, antirasism och funktionalitet. Vi planerar också ett pilotprojekt där vi testar att införa sex timmars arbetsdag på någon kommunal verksamhet inom äldreomsorgen.
En annan prioritet är att motverka segregeringen i staden genom att bland annat satsa på flera olika sorters boendeformer i alla områden.
– I dag finns det områden med enbart villor eller bostadsrätter som har kommit att domineras av vit medelklass. Genom att bygga fler hyresrätter och även öppna upp för mer kollektivboende kan vi motverka det.
Att Sverigedemokraterna ökade i Lund precis som i övriga Skåne, och gick från tre till fem mandat tror Anna Tomasson skrämmer många. Hon menar att feministiskt initiativ kommer att jobba för att för att få igenom en antirasistisk politik på alla plan.
– De andra partierna vågar inte kalla rasism för rasism, men så är det inte heller de som drabbas av den. Fi grundades av folk som själva har upplevt rasism och vi menar att saker ska kallas för sitt rätta namn.
Så gick valet i Skånes största städer
Lund: De tre största partierna i Lund blev S med 22,9 procent av rösterna, M med 18,7 procent och MP med 14,2 procent. SD blev bara sjätte största parti med 7,3 procent.
Malmö: I Malmö gick 32,9 procent av rösterna till S, 22 procent till M och 13,2 procent till SD. Fi fick 3,2 procent, vilket gav dem 2 mandat.
Helsingborg: I Helsingborg fick S 28,2 procent av rösterna och M 28,3 procent. SD fick 16,4 procent.
Kristianstad: I Krisitanstad fick S 30,9 procent och SD blev andra största parti med 17,6 procent. M fick 15,5 procent av rösterna.
Region Skåne: I Region Skåne fick S 32,5 procent, M 22,3 procent och SD 14,6 procent.
Ovanstående resultat är preliminära. Vid tidningens pressläggning var det ännu oklart hur Regionstyret samt kommunstyret kommer att se ut i Helsingborg, Kristianstad och Lund. I Malmö fortsätter de röd-gröna att styra.
Källa: Valmyndigheten