Fria Tidningen

Så blev valresultatet – när eleverna fick rösta

I samband med att resultaten till riksdagen presenterades på söndagen kom också de första preliminära siffrorna från skolvalet. Över 350 000 elever i högstadiet och på gymnasiet har röstat och när eleverna får säga sitt blir Miljöparitet Sveriges tredje största parti.

Störst blev Socialdemokraterna som fick 25,1 procent av rösterna när elever i Sveriges högstadie- och gymnasieskolor röstade. Därefter följde Moderaterna som hamnade på 21,2 procent. Till skillnad från i riksdagsvalet blev Miljöpartiet tredje största parti bland ungdomarna och fick 14,6 procent och gick därmed förbi Sverigedemokraterna, som fick 12,2 procent, något lägre än i riksdagsvalet.

– Nu har hundratusentals elever sagt sitt och röstat i Skolval 2014. Tillsammans har de stärkt demokratin och tagit ett steg ut på den politiska arenan. Ungdomarna i dag är engagerade, politiska och de kräver att bli inkluderade i det politiska samtalet, säger Mattias Hallberg, ordförande för Sveriges Elevkårer i ett pressmeddelande.

Resultaten visar också att Feministiskt initiativ inte heller hade fått plats i riksdagen om det hade varit eleverna som bestämt, då de endast fick 2,9 procent i skolvalet – till skillnad från 3,1 i det ordinarie riksdagsvalet. Ett annat resultat som sticker ut är att Piratpartiet får betydligt högre stöd bland ungdomarna och fick 2 procent av rösterna.

På onsdagen hade 1 574 skolor av sammanlagt 1800 rapporterat in sina resultat och valdeltagandet var lite under 80 procent. Skolvalet arrangeras bland annat av Sveriges Elevkårer på uppdrag av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ordningsbetyg splittrar alliansen

Val 2014

Folkpartiet vill att ordningsbetyg i gymnasiet ska bli en gemensam valfråga för alliansen - men förslaget splittrar regeringspartierna.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu