• Partiledaren Stefan Löfven flankerad av (fr v) Mikael Damberg, Magdalena Andersson och Carin Jämtin på scen på Socialdemokraternas valvaka på Waterfront i Stockholm på söndagen.
Fria Tidningen

Mörkt valresultat när SD blir vågmästare

Efter söndagens val står det klart att det blir regeringsskifte. Socialdemokraterna får 31,2 procent av rösterna och står nu inför en svår uppgift att bilda regering – samtidigt som Sverigedemokraterna ökar stort och ser ut att få så många som 49 mandat i riksdagen.

Det blev en marginell seger för Socialdemokraterna som enligt preliminära resultat når 31,2 procent. Tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet blir det rödgröna blocket störst med ett samlat resultat på 43,7 procent och regeringsskiftet är därmed ett faktum.

Men Sverigedemokraternas ökning med 7,2 procent ger dem en vågmästarställning med ett samlat resultat på 12,9 procent – vilket gör regeringsbildningen till en svårlöst fråga för Stefan Löfven, som nu kommer att inleda förhandlingar med övriga partier.

Moderaterna blev valets stora förlorare och minskade med nära 7 procent och landar på ett preliminärt resultat på 23,2 procent. Fredrik Reinfeldt meddelade något oväntat efter att de första resultaten presenterats igår kväll att han kommer att avgå både som statsminister och partiordförande.

”Jag kommer till våren att överlämna ordförandeskapet för Moderaterna till en efterträdare”, sa Fredrik Reinfeldt till sina partikamrater på valvakan.

Även om läget i början av kvällen såg ljust ut för Feministiskt initiativ, som nådde 4 procent när SVT:s stora vallokalsundersökning presenterades, räckte inte siffrorna hela vägen. Fi nådde inte riksdagsspärren och slutar på ett resultat på 3,1 procent. I nuläget ser det dock ut som att partiet får mandat i fjorton kommuner, däribland Stockholm, Göteborg och Malmö."Det betyder att det här arbetet vi håller på med är långsiktigt. Ett par år hit eller dit är inte mest avgörande, utan det mest avgörande är det som sker i allas våra hjärtan", sa Gudrun Schyman på partiets valvaka.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ordningsbetyg splittrar alliansen

Val 2014

Folkpartiet vill att ordningsbetyg i gymnasiet ska bli en gemensam valfråga för alliansen - men förslaget splittrar regeringspartierna.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu