• ”Jag skulle gissa att Svp går mot väldigt starka interna strider, det måste vara extremt demoraliserande för dem”, säger Daniel Poohl, chefredaktör på Expo.
Skånes Fria

Expo: ”Svp:s röster gick till SD”

Inte ett enda mandat lyckades det nazistiska Svenskarnas parti knipa i de 34 kommuner som partiet ställt upp i. I Sjöbo fick de 46 röster. Ett ”praktfiasko”, enligt Daniel Poohl, chefredaktör på Expo.

Svenskarnas parti satsade stort i Skåne inför valet. Partiledaren Stefan Jacobsson och toppnamnet Rickard Pekkarinen bosatte sig i Sjöbo – staden som sedan 1930-talet varit känt för att hysa främlingsfientliga åsikter. Och det var här partiet inledde sin valturné den 23 augusti. Dessutom hade partiet fått stora donationer och massivt medieutrymme. Men framgångarna uteblev – inte bara i Skåne utan i hela Sverige.

Daniel Poohls teori är att Sverigedemokraterna tog partiets röster.

– Uppenbarligen resonerar de högerextrema väljarna så att SD framstår som det enda seriösa alternativet. Vilket gett tydligt utslag i det här valet.

Som Skånes Fria rapporterat om tidigare har Svp:s strategi varit att locka Sverigedemokrater som tycker att partiet blivit för liberalt. Något de misslyckats med, konstaterar Daniel Poohl dagen efter valet. Något som valresultaten från Sjöbo illustrerar väl – Svp storsatsade utan att ta ett enda mandat medan SD växte kraftigt och blev det näst största partiet.

– Även om du tycker att SD har liberaliserats röstar du ändå på partiet, du lägger inte en röst på Svp för det är en bortkastad röst. Det är också uppenbart att partiet inte lyckats maskera ideologin för att bli aptitligt för väljarna.

Hur tror du Svp påverkats av uppmärksamheten i media?

– Kanske var det tack vare uppmärksamheten som de inte växt, folk förstod vad det här egentligen var för parti – då var det inte lockande att rösta på dem, till skillnad från valet i Grästorp där det inte uppmärksammades alls.

Att Svp-väljare går till Sverigedemokraterna – hur kan det påverka SD?

– Man kan tänka sig ett scenario där de försöker att ta sig in i partiet för att utöva påtryckningar på det stora nationella partiet. Idéerna finns där redan. Gustav Kasselstrand som är ordförande för ungdomsförbundet är den som man hoppas ska öppna dörrarna för extremhögern till de mer rasideologiska delarna ännu mer.

Fakta: 

I valet 2010 fick Svenskarnas parti 102 röster i Grästorp, vilket gav ett mandat i kommunfullmäktige.

Här ställde Svp upp i Skåne – och så gick det:

Ystad: Övriga partier fick 0,2 procent av rösterna.

Klippan: Övriga partier fick 0,4 procent.

Sjöbo: 0,4 procent av rösterna.

Källa: Valmyndigheten

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Nya valregler hade gett Fi 5 mandat

Val 2014

SD fick 6 mandat, Fi och C bara 3 mandat var – trots att SD inte fick mer än 0,6 repektive 0,5 procent fler röster i kommunvalet i Stockholm.

Stockholms Fria

Anna hoppas på ett röd-grönt-rosa Lund

Val 2014

Feministiskt Initiativ nådde inte ända fram till riksdagen, men däremot kom de in i flera kommuner. Anna Tomasson från Fi Lund berättar om den politik hon vill föra i kommunfullmäktige.

Skånes Fria

Hallå där...

Val 2014

Vänsterpartiets Daniel Sestrajic om partiets framgångar i Malmö.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu