• Alliansen knappar in – men att de skulle kunna gå om i slutspurten ser de flesta statsvetare som osannolikt.
Fria Tidningen

Stor dramatik inför valet

Ett fåtal dagar före riksdagsvalet har den rödgröna sidans ledning över alliansen krympt. Men att alliansen skulle gå förbi på söndag bedömer de flesta som osannolikt.

De sista dagarna före valet har det stora försprånget för de rödgröna krympt och är nere på omkring fyra procentenheter i flera opinionsmätningar. Men att alliansen skulle kunna gå om i slutspurten ser de flesta statsvetare som osannolikt.

Henrik Oscarsson, statsvetare vid Göteborgs universitet, tror att chansen är liten, men säger ändå att spänningen inför valet har höjts.

– Det är match igen och stor dramatik om de senaste mätningarna stämmer. Det ökar intresset för valet och ökar valdeltagandet, säger han.

I reella tal handlar det om att alliansen behöver mobilisera omkring 60 000 nya väljare per dag tio dagar före valet, något som Henrik Oscarsson bedömer som mycket svårt. Men han tror att ett hopp nu väcks hos borgerliga sympatisörer som kanske inte hade tänkt rösta, vilket gynnar alliansen.

Hur regeringsbildningen kommer att se ut för en röd-grön regering är några dagar innan valet ett stort frågetecken. Mycket lite tyder på att Socialdemokraterna och Miljöpartiet får egen majoritet, vilket ger ett drömläge för Jonas Sjöstedt (V), som tydligt har aviserat att han vill ingå i en sådan regering.

Under onsdagen presenterade Sjöstedt Vänsterpartets kravlista för att kunna sitta med i en regering. Det viktigaste kravet är inga vinstuttag i välfärden. ”Man kan diskutera hur vinsterna ska tas bort, man kan diskutera tidtabellen, men att de ska bort är en förutsättning”, sa Jonas Sjöstedt under pressträffen.

På miljöområdet vill Vänsterpartiet införa gratis kollektivtrafik på försök i två län, ett förslag som är finansierat fullt ut i den budget V tidigare lagt fram. Bland de konkreta förslag som Vänsterpartiet vill få igenom under det andra viktiga området jämställdhet är att öka resurser till välfärden så att fler får rätt till heltidsjobb och att kvinnor som i dag arbetar ofrivillig deltid kan slippa det. Även att föräldraförsäkringen delas mer jämlikt mellan föräldrar är en viktig fråga för Vänsterpartiet.

Även Miljöpartiet har presenterat krav för att ingå i en S-ledd regering. De viktigaste frågorna är tåg att lita på, höjda lärarlöner, ordning och reda i klimatpolitiken och jämställda löner.

– En av de tydligaste investeringarna som gör att jobb växer fram längs hela vägen är investering i infrastruktur och järnväg, sa Gustav Fridolin när kraven fördes fram i förra veckan.

Feministiskt initiativ når mellan tre och fyra procent i de senaste mätningarna och hamnar utanför riksdagen om det resultatet står sig i valet. Trots det är talespersonen Sissela Nordling Blanco, övertygad om att Fi kommer in i riksdagen.

– Det är 16 procent som har sagt att de kan tänka sig att rösta på oss, jag är övertygad om att vi kommer in, säger hen.

Fi vill inte på förhand säga om de är intresserade av att ingå i en S-ledd regering utan väntar på valresultatet och eventuella förhandlingar.

– Vårt primära mål är att påverka politiken i en feministisk riktning, något vi redan gjort och gör. Det kan vi göra i en regering eller utanför en regering, säger hen.

Men oavsett om frågan blir aktuell för Fi eller inte är en regering där V ingår att föredra, enligt Sissela Nordling Blanco.

– De driver feministiska frågor starkare än vad S gör. I migrationspolitiken har vi sett att M och S har blockerat exempelvis frågan om allmän flyktingamnesti, något som V stod bakom.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu