• Från lägret i Högdalen i Stockholm vräktes över 100 personer den 1 september. Nu hotas ytterligare minst fyra boplatser.
Fria Tidningen

Minimalt stöd till EU-migranter

Fyra av de fem största kommunerna i landet erbjuder inget alternativt boende för hemlösa EU-migranter, visar Fria Tidningens granskning. Boende i minst fyra tältläger i Stockholm hotas nu av vräkning och ingen boendelösning finns.

Exploateringskontoret i Stockholm arbetar just nu med fyra ärenden där boende i tältläger riskerar att vräkas. Bara under september månad har minst tre läger stängts ner där fler än 115 personer körts iväg från sitt boende.

– Var och en som kommer till Stockholm har ansvar för att ordna sitt eget boende, det är själva grunden. Vi har ett uppsökarteam med rätt språkkompetens som ger information om vad som gäller när man kommer till Stockholm, säger Gillis Hammar, förvaltningschef på socialförvaltningen i Stockholms stad.

Det som erbjuds hemlösa EU-migranter är stöd och hjälp genom Stadsmissionens verksamhet Crossroads. Här finns möjlighet att tvätta kläder, gå på toaletten, duscha och låna dator. Men något boende kan Stockholms stad inte hänvisa till.

– De som fortfarande inte ordnat eget boende när det börjar bli vinter och kallt hänvisar vi till Projekt Vinternatt där vi erbjuder tillfälliga härbärgesplatser, det är allt, säger han.

Fria Tidningens rundringning till de fem största kommunerna i landet visar att det ser ut på liknande sätt i Malmö, Uppsala och Linköping.

I Malmö ligger fokus på att få hemlösa EU-medborgare att återvända till sina hemländer.

– Vi ser frikostigt på om människor i nöd vänder sig till Malmö stad och ber om hjälp att återvända till hemlandet. Då kan kommunen bekosta resan, säger Jan von Heim, sociala resursförvaltningen i Malmö stad.

Sedan 2010 är det 70 personer som fått sina resor betalda, nästan hälften har skett hittills i år. I Malmö har det ännu inte skett några stora avhysningar av läger. EU-migranter utan bostad har bott i bilar eller hittat andra tillfälliga lösningar. Men om någon skulle bosätta sig på en plats där det enligt reglerna inte är tillåtet så kommer det att bli en avhysning, enligt Jan von Heim.

– Gatukontoret har synpunkter om man barrikaderat sig på ett område som är otillåtet att bo på, säger han.

Någon hjälp från kommunens sida med alternativt boende finns inte i Malmö stad.

Göteborg är den enda kommunen i Fria Tidningens granskning som erbjuder boende inomhus året runt. Sedan juni i år finns det 12 fall i Göteborg där människor tvingats flytta från sitt boende utomhus.

– Ofta är det någon allmänhet som anmäler att människor bosatt sig på en plats som inte är avsedd att bo på. Då åker markägaren dit och tittar och Social resurs kopplas in, säger Teresa Woodall, utvecklingsledare på Sociala resursförvaltningen.

– Våra uppsökare besöker lägret och informerar om plats att sova inomhus, var det finns dusch, toalett och så vidare, berättar hon.

Men Göteborg är ett undantag, och även där är antalet platser på boenden begränsat.

Stadsmissionens direktör Marika Markovits är kritisk till att ingen tar nationellt ansvar för att lösa situationen. Hon tycker att det i dag är ett för stort ansvar på varje enskild kommun.

– Vi åberopar en nationell tak-över-huvudet-garanti och att regeringen tar ansvar för vad Schengen-avtalet leder till. Vi ska också ställa krav på andra nationer inom EU att göra samma sak, säger hon.

Som det är nu läggs ansvaret på organisationer och enskilda människor att hjälpa till så gott det går genom att skänka pengar eller att upplåta sin mark för tillfälliga boenden. Stadsmissionen föreslår att det istället upprättas riktigt billiga boenden inomhus som människor har en chans att betala.

– Istället för att lägga pengar på avhysningar kan pengarna användas till att subventionera boenden så de kostar omkring 20 kr per natt. Det här handlar om människor som är kapabla att ta hand om sig själva, men som saknar boende, säger hon.

Fakta: 

Kommunernas ansvarsflykt

Fria Tidningens granskning visar att få kommuner erbjuder boendelösningar för hemlösa EU-migranter.

Göteborg ­– erbjuder boende året runt

Stockholm ­– erbjuder endast boende vintertid

Uppsala – erbjuder endast boende vintertid

Linköping – erbjuder endast boende vintertid

Malmö – erbjuder ej boende

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hårdare tag mot EU-migranter

Avhysningarna av EU-migranter tar allt brutalare former sedan Farstapolisen infört nolltolerans mot bosättningar.

Stockholms Fria

Kyrkan blir akut sovplats för hemlösa

Vasakyrkan öppnar akutboende för den som annars tvingas sova utomhus. I takt med att temperaturen sjunker ökar trycket efter boendeplatser inomhus.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu