• Georgi kommer att utnyttja möjligheten att sova inomhus i Vasakyrkan.
  • Värmen i kyrkan erbjuds den som behöver, bänkar att vila och sova på och toalett. Kyrkoherde Björn Bäckersten visar vilka delar av Vasakyrkan som just nu används som akutboende.
Göteborgs Fria

Kyrkan blir akut sovplats för hemlösa

Vasakyrkan öppnar akutboende för den som annars tvingas sova utomhus. I takt med att temperaturen sjunker ökar trycket efter boendeplatser inomhus.

Kylan har slagit sitt grepp om Göteborg och för den som tvingas sova utomhus är läget akut. Georgi som i vanliga fall sover i sin bil tillsammans med sin fru Gina är en av de som kommer att använda sig av Vasakyrkans nyöppnade akutboende för att klara sig från den värsta kylan.

­– Det är kallt ute och även om vi har tjocka sovsäckar kan vi inte sova i bilen längre, det går inte, säger han.

Georgi har varit i Göteborg i tre månader och kämpar för att hitta ett sätt att försörja sig på. Barnen är kvar i Bulgarien medan föräldrarna är i Göteborg.

Han är tacksam över att möjligheten finns att värma sig i Vasakyrkan, men är uppgiven över hela situationen för sig och sin familj.

– Jag har inget jobb, jag samlar burkar, säger han.

Natten mellan söndag och måndag var första natten som kyrkan var öppen för den som behövde sovplats inomhus. En av kyrkans läktare med separat ingång från sidan kommer att användas som akutboende så länge kylan håller i sig. Där finns tillgång till kyrkobänkar att sova och vila på, toalett och tvättställ. Stadsmissionen och kommunen ansvarar för tillsyn och personal. Resten av kyrkan är låst över natten. Och det är enbart nattetid, mellan kl 21 och 07, som kyrkan blir akutboende. Första natten var det en handfull personer som kom och använde utrymmet. Hur det blir framöver är svårt att säga, enligt kyrkoherde Björn Bäckersten.

­– Vi håller öppet så många nätter det behövs och så länge vintern håller i sig. Det är just ett akutboende, vi gör vad nöden kräver, säger han.

Björn Bäckersten berättar att det var redan förra vintern som kyrkorådet tog beslut om att kyrkan skulle kunna hållas öppen under akuta omständigheter som dessa.

­– Vi fick frågan från Stadsmissionen om att använda kyrkan som akutboende och hade mycket diskussioner om detta i kyrkorådet. Vi kom fram till att det är svårt att göra rätt, men att alla bör göra något ändå och försöka. Detta är vårt försök att hjälpa, säger han.

Han är inte oroad över vad besökare eller andra göteborgare tycker om det nyöppnade akutboendet.

­– Om alternativet är att en människa riskerar att frysa ihjäl utomhus så förstår de flesta att det här är nödvändigt, säger han.

Hittills har han bara mött positiva reaktioner och första natten gick som planerat och var lugn.

Vasakyrkan är den enda kyrkan i Göteborg som används som akutboende för eu-migranter utan bostad inomhus. Annars finns också Stjärnklart, som är ett natthärbärge för hemlösa EU-medborgare. När det är fullt på Stjärnklart kommer personer att bli hänvisade till Vasakyrkan som akut lösning.

Fakta: 

Georgi vill inte uppge sitt efternamn.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu