• Silvana Imam är en av de artister som uppträder på Tellusfestivalen i Bergsjön.
  • Hiba Ahmad från Tidsnätverket är med och arrangerar Tellusfestivalen.
Göteborgs Fria

Kulturfestivalen Tellus tar plats på Rymdtorget

I morgon blir det kulturfestival i Bergsjön. Hiba Ahmad hoppas att Tellusfestivalen ska bidra till att förändra bilden av stadsdelen och att folk ska få upp ögonen för det rika föreningsutbud som finns här.

Vi träffar Hiba Ahmad, som är ungdomsvolontär i föreningen Tidsnätverket i Bergsjön, vid Rymdtorgets busshållplats. Här i området kommer ett nytt kulturhus att uppföras som ska stå klart till år 2018. För att introducera arbetet med kulturhuset och för att visa upp Bergsjön från sin bästa sida arrangeras nu Tellusfestivalen.

Tidsnätverket har i många år drivit olika projekt i Bergsjön – bland annat har man jobbat med filmproduktion där ungdomar har fått göra sina egna filmer.

Under festivalen ansvarar de bland annat för att hålla i en politisk debatt mellan de olika partierna. De kommer också att få låna en buss från Västtrafik där de ska visa film och spela musik samt ha ett ha kafé där intäkterna går till Tidsnätverket.

Hiba Ahmad är själv uppvuxen i Bergsjön och har arbetat med Tidsnätverket de senaste fem åren. Hon menar att det ofta är svårt att nå ut med projekten de arbetar med.

– Vi har skickat pressmeddelande om den här festivalen till 25 tidningar men hittills är det bara två som har svarat. Vi blir inte representerade på våra egna villkor, istället skrivs det bara när det händer något negativt här.

Varför tror du att det är så?

– Jag tror det handlar om att man vill ha sensationer eftersom det attraherar fler läsare. Tyvärr är det många som vill läsa om när ungdomar drar kniv, men det är få som vill läsa när vi faktiskt gör någonting positivt.

Bergsjön är en stadsdel som har ett rikt föreningsliv. Hiba Ahmad tror att det finns fler föreningar här än i någon annan stadsdel i Göteborg. Mångfalden i stadsdelen upplevde hon själv under skoltiden i Bergsjöskolan där det gick barn som kom från från massor av olika länder, något som hon är glad för eftersom det har gett henne kunskaper som hon kanske inte hade fått annars.

– Jag blev accepterad på ett sätt som jag kanske inte skulle blivit om jag vuxit upp någon annanstans. Det fanns inget stigma på grund av att man hade en särskild brytning eller så.

Hon är positiv till att stadsdelsnämnden i Östra Göteborg nu har inlett arbetet med att bygga ett kulturhus och hoppas att det ska locka folk från andra stadsdelar till Bergsjön. Samtidigt menar Ahmad att det finns mycket mer som behöver göras, som att bygga fler butiker och rusta upp bostäderna. Hon jämför med Gamlestaden där man just nu satsar stort på att göra stadsdelen mer attraktiv, medan man i Bergsjön inte gör så mycket mer än just kulturhuset.

Under festivalen kommer bland annat artisten Silvana Imam att uppträda, samt mängder av lokala musiker och dansare. Men Hiba Ahmad hoppas också att många kommer att följa politikerdebatten där alla partier utom Sverigedemokraterna kommer att delta.

– Vi kommer att lyfta frågor som vapenexport, asylrätt och upprustningen av Bergsjön. Jag hoppas verkligen att många kommer och lyssnar.

Fakta: 

Tellusfestivalen

När: I morgon lördag, kl 12-19. Gratis inträde.

Artister: Silvana Imam, Bosnia Express och Dembo The Rootsman.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Jazz är farligt räddar liv

Under Kulturkalaset återkommer klubbarrangören Elena Wolay med festivalen Jazz är farligt på Liseberg.

Göteborgs Fria

Det våras för jazzen

Ett säkert vårtecken är Gmlstn Jazz. Under en vecka erbjuds jazz från lokala akter, men även internationella stornamn.

Göteborgs Fria

© 2023 Fria.Nu