• Lokala bandet Sork utlovar en högenergisk dansant noiseattack när de ställer sig på Taubescenen.
Göteborgs Fria

Jazz är farligt räddar liv

Under Kulturkalaset återkommer klubbarrangören Elena Wolay med festivalen Jazz är farligt på Liseberg.

Under Kulturkalaset återkommer klubbarrangören Elena Wolay med festivalen Jazz är farligt på Liseberg. En kombination av det smala och provokativa och det brett folkliga som gett upphov till både publikrekord och hotfulla nöjesparksbesökare tidigare år.

Med sagoslott, gröna kaniner, rosa slänggungor, farfarsbilar och halvfulla människor i Tyrolerhattar har Liseberg ett surrealistiskt skimmer över sig redan från början. Lägg till festivalen Jazz är farligt, med smala och ofta provokativa akter, och även den nyktre kan få svårt att avgöra om det är en dröm eller verklighet.

Den årliga endagsfestivalen har slagit Taubescenens publikrekord två år i rad. Den har också gett upphov till ett antal klagomål. På plats under festivalen har Elena Wolay upplevt både ilska och hot från besökare som inte uppskattat att dela utrymme med Jazz är farligt under sitt Lisebergsbesök.

– Det måste kunna finnas något för alla och alla kan inte gilla allting. Det måste folk förstå. Att vissa med en bredare, mer allmänt accepterad smak tar till hot och starka uttryck mot det annorlunda tror jag handlar om att de ser oss som stående utanför samhället och det blir okej att berätta vad man tycker om outsiders, säger Elena Wolay.

Hennes egen outsideridentitet byggdes från början av att vara svart i ett vitt samhälle. Senare kom insikten om genus. Som kvinna i en mansdominerad bransch har Elena Wolay fått höra att en person hon respekterade och tyckte om sagt att det inte finns några bra kvinnliga jazzmusiker. Lägg till ett passionerat förhållande till musik som för många uppfattas som konstigt oväsen och bilden av en person som fått lära sig från grunden vad det innebär att stå upp och kämpa för sig själv och rätten att få uttrycka sin smak blir komplett.

– Den typen av genre som är Jazz är farligt har alltid varit mitt liv, min bensin. För mig, när jag kom i kontakt med den världen, kändes det som att den kan rädda liv. Det är drivkraften bakom att jag vill föra in genrer och konstformer som betytt så mycket för mig i nya och större rum, för att ibland kanske rädda liv, säger Elena Wolay.

Jazz är farligt blir uppenbart mer än en vanlig musikfestival. Särskilt när festivalen intar en plats som Liseberg. Där blir det en musikalisk crossover-cooking. Blodpudding med wasabi, typ.

Lättsmält kultur är inget som förknippas med Elena Wolay. Samtidigt ser hon i Kulturkalasets program ett brett utbud.

– Med risk för att låta som en mystant så är detta program något som når ut till alla hem. Jag ser det som en festival med lokal förankring som verkligen når ut till hela Göteborg.

Hon fortsätter med att understryka ytterligare en aspekt för att kunna nå ut brett med sitt eget arrangemang:

– Jag tycker inte det är okej att en festival tar 1 500 spänn för biljetten. Det känns nästan hotfullt tycker jag. Det är när man är ung och sällan har råd med sådana summor man verkligen vill och ska gå på festival och få känna hur stort det är med närheten till artisterna. Att kunna erbjuda Jazz är farligt gratis har att göra med mina visioner. Allt åt alla och friheten att gilla det man vill. Om fler får den möjligheten tror jag att världen hade sett bättre ut.

Fakta: 

Jazz är farligt

Var: Taubescenen, Liseberg.

När: Ons, 16 aug, kl 17–23.

Entré: fri entré.

Artister: Amon Düül II, Selvhenter, Sork, John Sinclair, Jockum Nordström & Joakim Åhlund.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Brädspelet som erbjuder skogsdoft

Kan lunglavens levnadsvillkor vara ett nöje? Ja, det tror biologen Daniel Thorell och speltillverkaren Alexander Kandiloros som ligger bakom sällskapsspelet Skogen.

Fria Tidningen

Brädspelet som erbjuder skogsdoft

Kan lunglavens levnadsvillkor vara ett nöje? Ja, det tror biologen Daniel Thorell och speltillverkaren Alexander Kandiloros som ligger bakom sällskapsspelet Skogen.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu