Debatt


Johannes Tollesson
Fria Tidningen

Hanteringen av situationen liknar ett fascistiskt styre

Efter kravallerna på Limhamns torg i Malmö den 23 augusti upprättades en protestlista för att anmäla Skånepolisen. Över 5 000 underskrifter har samlats in och i dagarna lämnades den in. Fria Tidningen publicerar i dag anmälan i sin helhet, skriven av intiativtagaren Johannes Tollesson.


Hej Polisen,

Den 23 augusti såg jag er använda brutala och skrämmande metoder under demonstrationen mot Svenskarnas parti i Limhamn. Den första sekvensen jag såg var killen som blev överkörd av en av era polismän vilket skärrade mig. Några sekunder senare ser jag ett kavalleri ridandes mot folket, trampandes på demonstranter och sekunder senare ligger tillsynes livlösa kroppar på marken.

Jag bestämde mig för att göra en polisanmälan mot er då hanteringen av situationen liknar ett fascistiskt styre. Ännu mer engagerad av händelserna blev jag när Eva-Gun Westford på Skånepolisen hävdade att en person blivit ”omkullriden”, eller när Maya Forstenius, pressinformatör på Skånepolisen anklagade demonstranter för att bland annat kasta gatstenar mot polis och att även ambulanspersonal blivit angripen. Katrin Bergqvist som skrev er version av händelseförloppet hävdade också att gatsten använts trots att kollegor till er, demonstranter och nyfikna medborgare förnekade att det skulle ha använts.

Det är fruktansvärt illa att ni gått ut med felaktiga uppgifter! Istället för att använda er av faktabaserade uppgifter så anklagade ni motdemonstranter helt utan grund – varför? Man kan lätt tro att svensk polis sympatiserar med nazism.

Varför anmäler vi er?

Till att börja med gav ni nazistiska Svenskarnas parti tillstånd för manifestationen – trots att ni inte behövde enligt lagen. På så vis har ni öppnat dörren för nazismen i Sverige. När ni istället väljer att attackera folket, fredliga som stökiga, med metoder som är direkt livsfarliga så börjar man fundera på vems sida ni egentligen står.

Tjänstefel, misshandel, försök till grov misshandel, offensivt bilförande, framkallande av direkt livsfara och mordförsök är de åtalspunkter vi anser att ni ska fällas för. Förhoppningen är just att ni fälls för att aldrig någonsin igen använda fascistiska metoder för att hantera kravaller. Mängder av vittnesuppgifter och material i form av videoklipp och bilder visar tydligt flera av era konstaplar som helt eller delvis saknar mänskliga värderingar.

Vad har det kostat svenska staten att tillåta nazistiska partier marschera på våra gator och torg?

Den största förlusten är givetvis inte ekonomisk utan snarare att förtroendet för rättsväsendet rasat ännu mer och det är en fråga som våra politiker nu måste ta ställning till. Jag tycker synd om alla poliskonstaplar vars förtroende ni den här dagen drog till botten.

Den interna granskning ni utför ökar inte förtroendet, snarare tvärtom och just därför är det viktigt och bra att vi är så många som nu gemensamt anmäler er.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2023 Fria.Nu