Debatt


Kulturdebatt

Göteborgs Fria

Replik: Inga skäl att neka Arnstberg

Förra veckan riktades kritik mot Stadsbiblioteket för att de hyrde ut hörsalen till Karl-Olov Arnstberg som anklagats för bland annat antiziganism. Inga sakliga skäl fanns för att neka uthyrning, skriver Christina Persson, bibliotekschef, i en replik.

Stadsbiblioteket har en sluten hörsal som hyrs ut till föreningar och andra organisationer. I det aktuella fallet hade föreningen Cui Bono hyrt lokalen och programpunkten som skulle äga rum den 31 augusti var ett föredrag av författaren Karl-Olov Arnstberg.

För att göra olika berättelser och röster hörda i Stadsbiblioteket, som är en plats för demokrati och yttrandefrihet, erbjöd vi tillsammans med tidskriften Glänta ett öppet arrangemang på Trappscenen i biblioteket samtidigt som Cui Bonos föredrag skulle äga rum. Här kom en ung asylsökande kvinnas röst till tals.

Stadsbiblioteket är en del av Göteborgs stad och lyder under kommunallagen och dess regler om likabehandling. Det innebär att vi endast kan neka uthyrning om det finns sakliga skäl, såsom ordningsstörning eller misstanke om brott. I den information som vi fått från föreningen fanns ingenting som talade för detta.

I fredags förändrades situationen och den samlade bilden av arrangemangets karaktär gav mig anledning att befara att ordningsstörningar kunde förekomma. Jag beslutade då, i egenskap av bibliotekschef, att stoppa uthyrningen av Hörsalen till föreningen Cui Bono.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

En fantasirik bilderbokshöst

Recension

Höstens bilderböcker från när och fjärran sätter barnens fantasi och uppfinningsrikedom i första rummet.

Fria Tidningen

”Kulturen är en ickefråga”

Val 2014

I valspurten diskuteras jobb, utbildning, vård, och skatter. För den som är intresserad av kulturpolitiska frågor är det svårt att hitta politiska utspel.

Göteborgs Fria

© 2023 Fria.Nu