Recension


Litteratur
Höstens bilderböcker

  • Skogens hemligheter av Jimmy Liao är en surrealistisk hyllning till drömmarna.
Fria Tidningen

En fantasirik bilderbokshöst

Beatrice Jansson har läst höstens skörd av bilderböcker som bjuder på fantasifulla figurer, hemligheter och filosofiska funderingar.

Att sitta med höstens bilderboksskörd framför sig sprider lycka i kroppen. Det är härligt att än en gång förundras över denna färgsprakande skatt av berättelser att berikas av. Böcker från olika delar av världen, många med ett djupare budskap om livet och hur svåra upplevelser kan hanteras.

Ingångarna till barnens värld varierar men alla sätter uppfinningsrikedom och fantasi i fokus. I Koltrastflickan föds Edvins syster flera månader för tidigt. Föräldrarna är på sjukhuset dag som natt, medan mormor tar hand om Edvin. Han har inte tid att följa med, för han har sin koltrastunge att ta hand om. Den flög in i köksfönstret, Edvin kallar den Lillapippi och vårdar den ömt. Kerstin Holmstedts bilder är gjorda med inslag av kollage som gör det spännande att leta efter vad som är ”på riktigt”. Det är en rörande berättelse om Edvins förmåga att bemästra den tunga perioden tills läget stabiliseras för lillasystern respektive koltrastflickan.

När någon känner sig osäker behövs extra uppmuntran. I Alla tittar på Alfred av Johan Unenge illustrerar Maria Nilsson Thores bilder väl hur liten Alfred känner sig när någon tittar på honom. Överallt finns det ögon. Men så händer något och Alfred börjar växa, han har råkat rapa och alla skrattar med snälla ögon.

Nu vågar han ta plats och busa, det är knappt att pappa orkar bära honom, så stor känner han sig. Föräldrarna står snopna utanför Alfreds stängda dörr: vill han inte ens ha godnattsaga längre? Jo, det vill han. Under sängen ligger de pyttesmå strumporna kvar, som en påminnelse om hur lätt det är att känna sig liten.

I boken Charlie, Mika & nalleföreningen råder syskonen Charlie och Mika bot på känslan av orättvis behandling. De har fått nog av att lägga sig tidigt och startar en förening mot läggdags. Men de är för få. Som tur är tycker inte nallarna heller om att lägga sig tidigt. Pernilla Lundmarks bilder illustrerar demonstrationer och protestaffischer i hela bostaden. På kvällen blir det tandborstningsstrejk.

Charlie, Mika & nalleföreningen är en rolig bok som visar hur den som vill ändra på regler som upplevs orättvisa kan gå tillväga. Som tur är har syskonen en lyssnande förälder och det blir förhandling. Mamma och nalleföreningen sätter sig för att diskutera och kommer överens om nya rutiner som alla är nöjda med.

En stad utan drömmar känns så ensam. Så skriver taiwanesiske Jimmy Liao i Skogens hemligheter. Drömmen står i centrum för berättelsen som börjar med att ett sovande barn hör en vissling utanför fönstret. En stor ullig kanin! Tillsammans leker de i en surrealistiskt illustrerad skog, med en trumpet större än alla träden. En trappa leder upp i himlen till en dörr. Vad finns där? Det är en kreativ hyllning till drömmarna och en påminnelse om hur fattigt livet blir utan dem.

Chih-Yuan Chen är en annan framgångsrik bilderboksförfattare från Taiwan. I Guji-Guji berättar han med stor värme och charm om vilken tillgång det är att vara annorlunda. Krokodilen Guji-Guji växer upp med sin ankmamma och tre ankbröder. Familjen ser honom som en av dem, men krokodilerna säger att han är löjlig och att han ska hjälpa dem att fånga ankorna. Bilderna är tecknade med humor och skicklighet och det är härligt att följa hur Guji-Guji blir en stark och lycklig ankodil.

Vissa saker är lättare än andra att förstå. Hur börjar allt? av brasilianska Silvana Tavano uppmuntrar med sitt filosofiska anslag till egna funderingar kring början och slut. Vissa saker, som kycklingen och fjärilen, börjar inte som sig själva utan som ägg respektive larv. Annat börjar djupt ner i marken. Men var börjar vinden?

Det är en finurlig berättelse som får läsaren att tänka ett varv till. Och hur vet vi hur något ska sluta? Det är bara att börja!

Fakta: 

Koltrastflickan
Författare/illustration: Annica Schönhult och Kerstin Holmstedt
Förlag: Opal

Alla tittar på Alfred
Författare/illustration: Johan Unenge och Maria Nilsson Thore
Förlag: Bonnier Carlsen

Charlie, Mika & nalleföreningen
​Författare/illustration: Linnéa Sjögren, Niklas Hill och Pernilla Lundmark
Förlag: Trinambai

Skogens hemligheter
Författare/illustration: Jimmy Liao
Översättning: Anna Gustafsson Chen
Förlag: Mirando Bok

Guji-Guji
Författare/illustration: Chih-Yuan Chen
Översättning: Marianne Lindfors
Förlag: Hippo bokförlag

Hur börjar allt?
Författare/illustration: Silvana Tavano och Elma
Översättning: Sofia von Malmborg
Förlag: Opal

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny barnbok om omställning

Ingen är för liten för att göra skillnad, menar författarna Maria Estling Vannestål och Sanna Hellberg.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu