• Abir Boukhari, en av initiativtagarna bakom Allartnow i Damaskus som nu verkar i nomadisk form.
Landets Fria

Konst från krigets Syrien i Småland

Mitt under brinnande krig tecknade den syriske konstnären Muhammad Ali fantasifigurer som en sorts dagbok. Nu visas bilderna på Jönköpings läns museum i ett samarbete med den syriska konstnärsorganisationen Allartnow, som är både fristad, utställningslokal och utbildningsanordnare.

Det samtida konstnärsnätverket Allartnow grundades 2005 i Damaskus i Syrien, men sedan kriget bröt ut och eskalerade har situationen för landets konstnärer blivit alltmer oviss. Många av dem, liksom konstlärarna, har flytt landet.

Abir Boukhari, en av intitiativtagarna till Allartnow och curator som arbetar för att stötta dem som finns kvar i landet, berättade om verksamheten vid sitt besök på Jönköpings läns museum.

Sedan juli 2012 har Allartnows lokaler i Damaskus tillfälligt stängts för att ge plats åt syriska familjer i flykt från kriget.

– När vi startade var vår målsättning att skapa träffpunkter för de lokala konstnärerna att nå ut och skapa kontakter med den internationella konstvärlden för möjligheter till konstnärsutbyten, berättar Abir Boukhari.

– Vi köpte ett slitet gammalt hus 2007 för att öppna en oberoende och ickekommersiell plats för samtidskonstnärer att möta en publik, ha utställningar och anordna workshops. Men också ge de lokala konstnärerna möjlighet till vidareutbildning. Vi anordnade undervisning av lärare via Skype.

Även människor som inte var vana vid att se på konst lockades hit och det blev en populär mötesplats som gav ringar på vattnet genom utställningar på andra offentliga platser. Verksamheten med virtuella kontakter utvecklades till fysiska samverkan med såväl lokala som internationella konstnärer och publik.

Huset har sedan 1950-talet varit en tillfykt för palestinska flyktingar. Men det som kom att bli en tillflykt för konstnärer har med den förvärrade situationen återgått till att bli en tillflykt för familjer i flykt från kriget.

– Nu när vi saknar lokal måste vi hela tiden anpassa oss och försöka komma på hur vi kan verka genom utbyten, säger Abir.

– Eftersom det är svårt att ha mötesplatser i landet, får vi söka oss utanför. Vår förhoppning är att vi kan ge fler syriska konstnärer möjlighet att visa sina arbeten för omvärlden.

I samband med öppningen av Rum, 203, ett nytt experimentlabb för konst, slöjd och design på Jönköpings läns museum, invigdes utställningen med den unge syriske konstnären Muhammad Ali, som rönt internationell uppmärksamhet.

Alis utställning Ur en vandrares dagbok består av dagboksteckningar, en för varje dag under 2012. Teckningarna föreställer fantasivarelser, ett slags oroväckande hybrider mellan människor och djur – hans sätt att bearbeta och uttrycka det ofattbara och vanmakten som kriget för med sig. Utställningen visar hur konsten kan vara ett medel för att överleva verkligheten under en bräcklig historisk tid.

Möjligheten till denna utställningen kom efter att Mike Bode, som ansvarar för  utveckling av konstnärlig verksamhet på landstinget i Jönköping, besökt den oberoende icke kommersiella konstmässan Supermarket artfair i Stockholm och sett Muhammad Alis verk.

– Jag blev väldigt gripen, både av hans konst men också av historien bakom Allartnow.

Fakta: 

Utställningen Ur en vandrares dagbok pågår till och med 4 september.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu