• Den 26 september till 1 oktober arrangeras Konst åt alla i Idre. Eva-Lisa Eriksson, Dalarnas bygdegårdsdistrikt, Leif Björk, Dalarnas bygdegårdsdistrikt, Gun-Britt Hurtig, Älvdalens kommun, Gertrud Hjelte, Dalarnas bygdegårdsdistrikt och Emil Henning, Idre bygdegårdsförening är på kulturhuset för att planera utställningen.
  • Hilda Lindström ställer ut en serie etsningar om drunken stories.
Landets Fria

Lokala konstskatter på Idre kulturhus

Konstnärsskatterna runt om i landet måste lyftas. Det menar Konst åt alla som ställer ut samtida konst. På tur står konstnärer i Dalarna som ska visa sina verk i en utställning på Idre kulturhus.

Konst åt alla startade som en folkrörelsesatsning redan 1977 i ett samarbete mellan Bygdegårdarnas riksförbund, Riksföreningen Våra gårdar och Riksorganisationen Folkets hus och parker. Uppdraget är att köpa in samtida konst med hjälp av statliga anslag.

– Det är ett utomordentligt sätt att sprida konst och konstbildning över hela landet och att uppfylla de statliga kulturpolitiska målen om allas rätt till kultur oavsett var du bor, säger Stefan Löfgren på Bygdegårdarnas riksförbund som håller i arrangemanget på Idre kulturhus.

Hilda Lindström är en av konstnärerna som medverkar på utställningen i Idre. Hon är bosatt både i Bukarest och i Falun där hon driver konstverkstaden Ättiksfabriken Art Space. Just nu kan ett av hennes konstverk ses på Falu konstmuseum i form av videoinstallationen Baikonur Cosmodrome. På Konst åt alla i Idre ställer hon ut en serie etsningar på temat eskapism.

– Det handlar om drunken stories, partybilder, kan man säga, berättar hon.

Genom det statliga anslaget köper Konst åt alla in konstverk från utställningarna som placeras ut i medlemsföreningarnas lokaler. Bara Bygdegårdarnas riksförbund har 1 425 allmänna samlingslokaler.

– Det gör att det hänger samtida konst i föreningslokaler runt om i hela landet, säger Stefan Löfgren.

På så sätt vill initiativet ge mervärde till en samlingslokal samtidigt som samtida konst visas upp för allmänheten. Utställningarna är också ett tillfälle för privatpersoner att köpa lokal konst då alla verk är till salu.

Förutom Idre kommer Konst åt alla i år till Jönköping och Södermanland. En minskad budget har gjort att Konst åt alla dragit ner på utställningsverksamheten de senaste åren.

– Vårt nuvarande anslag mer än halverades inför 2010, innan dess genomförde vi minst sju utställningar per år, säger Stefan Löfgren.

På Idre kulturhus ska 21 yrkesverksamma konstnärer från Dalarna ställa ut.

– Vi har även bjudit in samiska konstnärer utanför Dalarna då Älvdalens kommun är en samisk förvaltningskommun, den sydligaste i landet. Det ser ut att bli en spännande blandning. Det är både yngre och äldre personer representerade och konstnärer som nyss anlänt till Sverige. Det händer saker när samtida konstnärer samlas i samma utställning, säger Stefan Löfgren.

Utställningen i Idre kulturhus pågår mellan den 26 september och den 1 oktober. Under utställningsveckan arrangeras det också kringaktiviteter som en berättarkväll med Evert Pålsson om platser och händelser i Idre, workshops i skrotkonst för alla åldrar med konstnären Hanna Nielsen samt graffitiworkshops.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Musikal på lantligt kulturhus

En nyskriven musikal med livemusik och professionella artister spelas nu på en gammal skola på den sörmländska landsbygden.

Landets Fria

Turné hittar nya vägar för konsten

Utställningen Moving art project visas i oväntade lokaler på 10 orter. Målet är att underlätta möten mellan en ny publik och oetablerade konstnärer.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu