• Billigast är en hemester, men om du vill resa och hitta på saker under sommaren utan att ruinera dig finns en mängd tips.
 • Biluthyrningsföretag erbjuder fria resor till den som kör deras bilar till ursprungsplatsen. För den sluge kan detta bli en gratisresa tvärs genom landet.
 • Stadsfester – festival fast gratis!
Fria Tidningen

Sommarens gratisguide till en billigare semester

Sverige har 29 enastående nationalparker och en fantastisk natur som sträcker sig från skånska stränder till lappländska fjäll. En hemester är det bästa för både plånboken och miljön men om du ändå känner reslusten pocka så är Litauen och Filipinerna de billigaste länderna att vara turist i just nu, medan Norge och Monaco är de dyraste. Fria tipsar om hur du får pengarna att räcka under semestern.


Boende

När det kommer till att byta sommaradress för några dagar eller veckor så finns det många goda och ekonomiska alternativ till den klassiska husvagnssemestern. Att byta bostad med någon annan som längtar bort är billigt och smidigt, men glöm inte att kolla hur din hemförsäkring ser ut och vad den faktiskt täcker om något skulle råka hända under semestern.

Byteshemsidor

 • homelink.org (även byte utomlands)
 • intervac.com
 • fritiden.se/semesterbytes
 • homeexchange.com
 • couchsurfing.org
 • hospitality-club.org
 • stay4free.com
 • bopalantgard.org
 • wwoof.net

Tält – gräv fram det gamla festivaltältet och upplev vildmarken på riktigt.

Vandrarhem (svenskaturistforeningen.se) – att ta in på vandrarhem går minst lika bra och är snällare mot plånboken än hotellen.

 

Nöje

Konst
Man behöver varken ha pengar på banken eller en tjock telefonbok för att gratisnjuta av lite bildande konst och kultur. Sätt på dig ditt bästa mingel-leende och gå på vernissage eller stick ner i tunnelbanan för en guidad konstrunda i Hufvudstadens tunnlar. Eller ladda ner en egen gratisguide över just din favoritlinje och ta del av 150 olika konstverka från 1900-talets andra halva, sl.se. Många museer har också gratis inträde och erbjuder även guidade visningar en eller flera gånger i veckan.

Bio
Vill du gå på bio gratis? Kolla gratisguiden.se och moviezine.se, och sök efter förhandsvisningar.

Teater
Stockholm äger den kostnadsfria teaterscenen med stadsteaterns turnerande parkteater men även på andra orter hålls park och utomhusteatrar. De mindre teatrarna och scenskolorna erbjuder publiken även möjligheten att till ingen eller liten kostad gå på genrep men även Dramaten och Stockholm Stadsteater spelar ogärna för tomma stolar. Genom att registrera dig på teaterlistan.se kan du för 30 kronor i månaden få uppdateringar på när var och hur du går på teater för 0 kronor föreställningen som så kallad stödpublik. Ett spontant teaterbesök behöver inte heller kosta särskilt mycket. Sista minuten biljetterna till kvällens föreställning kan i bästa fall vara helt gratis, eller kraftigt rabatterade.

Musik
Festivalbiljetter stavas lyx och att volontärarbeta på favoritfestivalen för att hoppas på chansen att se idolen spela är ett högriskkort eftersom många arrangörer har satt detta i system och du har större chans att i alla fall höra konserten om du picknickar utanför. Den som ändå vill fästa ögonen på något kan hålla utkik efter Pride, Popaganda, picknickfestivalen, Rix FM Festival, och stadsfester som Göteborgs Kulturnatta och Kulturnatt Stockholm.

Gratiskurser
På biblioteken hålls kurser i allt från hur du säkrar din identitet på nätet till hur du får trotsiga barn att somna snabbare. Se vad ditt eget bibliotek har att erbjuda men kom ihåg att de flesta folkbiblioteken har sommarstängt i juli. Vill du bättra på skolfranskan innan semestern finns det gratis språkkurser på natkurser.se.

 

Bil och resa

En del biluthyrningsfirmor bjuder på resan och bensinen mot att man kör tillbaka uthyrda bilar till deras kontor. Biljätten Hertz kallar det för Freerider och alla förare över 19 år och med giltigt körkort kan utnyttja tjänsten. Ett annat sätt att bila biligare är att gå med i en carpool eller samåka om ni är fler som ska åt samma håll. Läs mer på samåkning.se och bilkollektivet freeride.se.

 

Tips och fler sidor som också gillar gratis

Satsa för att vinna. Du behöver inte leta särskilt länge innan du hittar en tävling som lottar ut biobiljetter eller något annat som i vanliga fall kostar en slant. Insatserna från dig behöver oftast inte vara mer än ett sms och chanserna att vinna är betydligt större än du tror eftersom de flesta tror just det, att det inte är någon idé att försöka…

Medlem i hyresgästföreningen, Medmerakortet eller facket? Som medlem får du både billigare biobiljetter samt rabatt på stugor och inträden.

Det är inte omöjligt att fler har tänkt spara in en slant på att skippa onödiga utgifter som återbetalning och ombokningsskydd för att sedan åka på en rejäl maginfluensa och spräckt hela semesterplanen. Sök efter sista minutenresorna och konsertbiljetterna på blocket.se och nätet i första hand och bolagens egna hemsidor i andra.

 • gratisistockholm.nu
 • gratisnojen.se
 • barnsemester.se

Facebookgrupper som till exempel Bortskänkes med omnejd Göteborg, Sommarbostad och gratisguiden.

 • ilovestockholm.se/gratis
 • malmo-time.se
 • fattiglappen.se
 • freecyckle.org
ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Lär dig mer om menscykeln

Visste du att det finns naturliga och gratis alternativ i preventivdjungeln som anses vara lika säkra som p-pillret? Fria Tidningen tipsar om några metoder.

Fria Tidningen

Ett drömsamhälle för en månad

En festival som bygger på allas deltagande där allt är frivilligt och donationsbaserat. Fria Tidningens skribent Elin Lindman berättar om World Rainbow i Ungern.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu