Fria Tidningen

Slöjda dig igenom julen

Fria tipsar om hemslöjd med jultema.

Tälj julens finaste hälsning

Tälj en karamell, borra ur den. Skriv en liten hälsning, rulla ihop, stick i och ge till någon du tycker om!

Du behöver:

 • Träbit (bit av en planka/gren/vedklabbe)
 • Kniv
 • Såg
 • Borr
 • Två små spikar
 • Hammare
 • Avbitartång

(När du sätter igång är det bra om din träbit inte är för liten, så att du har något att hålla i när du täljer. Såga hellre av den till rätt längd senare)

Gör så här: Klyv träbiten på längden till lagom tjocklek med hjälp av kniven. Använd en träbit eller hammaren och slå försiktigt på baksidan av kniven, när du klyver. Tänk godiskola eller smällkaramell, vilket du vill. En gren är ju redan ganska rundad men har du en kantig träbit så börja med att fasa alla sidorna.

Tälj nu ner ett v-format spår en bit ifrån ändarna. Det ska bli ”knuten” på karamellen. Ta lite i taget och tälj neråt från två håll, så att spånen möts i mitten, där v-spåret är som djupast. Såga din karamell rakt av, på mitten. Borra ett hål i mitten av varje bit. De ska helst hamna mitt för varandra. Slå i två trådspikar, på var sin sida om hålet, i den ena halvan. Knipsa av spikhuvudena. Passa in den andra halvan av karamellen. Slå några försiktiga tag med hammaren om det behövs. Om passningen inte blev helt exakt så tälj rent nu. Måla i glada färger. Använd till exempel vanlig konstnärsfärg på tub. Vattenlöslig akrylfärg torkar snabbt, men måla då inte för tjockt lager.

Gör en snöstjärna av papper

Du behöver:

 • Papper
 • Sax
 • Tejp
 • Häftapparat
 • ev. tråd o nål för upphängning

(Den här stjärnan är gjord av 3 stycken vanliga vita A4 papper, men det går att variera.)

Gör så här:

Börja med att dela A4-pappret på mitten och gör sex liksidiga fyrkanter. Vik varje kvadrat två gånger så du får en trekant.

Klipp tre jack i trekanten men klipp inte hela vägen igenom utan lämna en bit i ”ryggen” på pappret. Vik ut pappret till kvadraten igen. Vik in de innersta spetsarna mot varandra och tejpa fast dem där. Nästa par spetsar viker du åt andra hållet och tejpar fast. Fortsätt så med alla spetsar. Gör likadant med resten av kvadraterna. När du har tre stycken sätter du i hop dem med en häftklammer. Häfta nu ihop delarnas sidor med varandra, det gör att stjärnan håller i hopp och håller ut delarna när den är klar. Gör en till likadan av de andra tre och häfta i hop dem på mitten. Häfta även här i hop sidorna med varandra så stjärnan blir symetrisk. Häng upp dem i fönstret i olika storlekar eller gör flera små att hänga i granen. Prova olika sorters papper och storlekar.

Sticka ett julgranshjärta

Du behöver:

 • Rött och vitt garn
 • Stickor: 21⁄2
 • (Hela hjärtat stickas i rätstickning)

Gör så här:

Lägg upp 15 maskor med rött garn. Sedan:

Varv 1: Öka 1 maska i den första, sticka räta maskor varvet ut = 16 m. på varvet

Varv 2: Öka 1 m. i sista m. = 17 m.

Varv 3: Öka 1 m. i första m. = 18 m.

Varv 4: Öka 1 m. i sista m. = 19 m.

Varv 5: Öka 1 m. i första m. = 20 m.

Varv 6: Maska av 12 m., sticka återstående 8 räta m.

Varv 7: Sticka 8 räta m., lägg upp 12 nya m. = 20 m.

Varv 8: 13 m. stickas rätt

Varv 14: Maska av 12 m., sticka återstående 8 räta m.

Varv 15: Sticka 8 räta m., lägg upp 12 nya m. = 20 m.

Varv 16: Minska 1 m. i slutet av varvet = 19 m.

Varv 17: Minska 1 m. i början av varvet = 18 m.

Varv 18: Minska 1 m. i slutet av varvet = 17 m.

Varv 19: Minska 1 m. i början av varvet = 16 m.

Varv 20: Minska 1 m. i slutet av varvet = 15 m.

Varv 21: Stickas rätt

Varv 22: Maska av

Sticka en likadan del i det vita garnet. Fläta ihop delarna och sy ihop i ytterkanterna. Sy fast en tråd att hänga upp hjärtat i.

Gör tomtar av garn

Genom åren har garntomten ändrat färg och storlek, röda eller grå, smala eller tjocka. Det finns idag många varianter att välja på, här är en utav dem:

Du behöver:

 • Ullgarn
 • Stoppnål
 • Sax
 • Tyg
 • Vadd eller okardad ull

Gör så här:

Linda garnet cirka 15 varv runt handen, tag av ytterligare cirka 40 centimeter garn, gå ner cirka 1 centimeter in på garnbunten, gör två till tre halvslag. Detta blir ena handen. Låt garnet löpa parallellt med armen bort tills det återstår 1 centimeter, gör även här två till tre halvslag. Nu är armarna klara.

Linda rött garn cirka 30 varv runt din hand, tag av ytterligare ca 40 centimeter garn och gör ett halvslag runt alla garnvarven. Linda runt bunten 1? – 2 cm från halvslaget och fäst, så bildas ett huvud. Trä armarna genom mitten av kroppen och för upp armarna till halsknuten. Linda tre varv diagonalt åt båda hållen runt krysset av de båda buntarna, fäst garnet.

Gör antingen en tomte med byxor genom att dela den större garnbunten i två lika stora buntar, gör halvslag och en omlindning vid varje fot. Eller en tomte med kjol genom att klippa upp nertill.

Linda rosa garn runt huvudet och sy ögon och mun med ett mörkare garn. Luvan kan göras av tyg, virkas eller stickas. Vill du ha skägg på tomten ta lite vadd eller okardad ull.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Omställning pågår

Omställningsrörelsen växer och har blivit en påverkansfaktor i samhället. Men hur ser framtidens omställning ut?

Fria Tidningen

Här är de alternativa EU-mötena

Den 17 november håller EU toppmöte i Göteborg. GFT listar alla manifestationer och event som hålls i samband med toppmötet.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu