• ­Världen där ute framställs som ett hot, vilket kan spela invandringsfientliga partier i händerna, säger Cynthia Enloe, professor i internationll utveckling, samhälle och miljö vid Clark University.
Göteborgs Fria

Om män och krig på feministforum

Maskulinitet och militarism är två sammanflätade fenomen. Det menar professorn Cynthia Enloe som är ett av toppnamnen bland talarna på Nordiskt forum. GFT träffade henne i Malmö.

Att stridsflygplan inviger idrottsevenemang, att mödrar ser militären som en bra utväg för sina tv-spelande söner, att värvning till militären blir ett sätt att bevisa manlighet och att upprustning upplevs som ökad trygghet. Det är vad som fångat Cynthia Enloe intresse de senaste åren. Hon beskriver det som en eskalerande militarisering av samhället.

– I USA har militariseringen gått väldigt långt. Jag har också tittat på Korea och Japan där det skiljer sig åt. I Sydkorea är militariseringen väldigt hög men ifrågasatt medan Japan påminner mer om Sverige där det håller på att växa fram från en väldigt låg nivå.

Med oro har Cynthia Enloe följt kriget mot terrorn i hemlandet USA. I alla krig sker det en förskjutning mot det militariserade och maskuliniserade – från populärkulturen till elitpolitiken. Vilket sedan brukar balanseras tillbaka under de efterföljande åren, säger Cynthia Enloe. Men med kriget mot terrorn är det annorlunda – där finns inget formellt slut och militariseringen kan bara fortsätta och fortsätta.

– Hotet upplevs som utan gränser i tid eller rum. Något jag tror är väldigt riskabelt för demokratin.

Cynthia Enloe ser framförallt tre risker. Ju mer militariserat ett samhälle blir, desto mer sannolikt blir det att världen där ute framställs som ett hot, vilket kan spela invandringsfientliga partier i händerna. För det andra innebär en ökad militarisering av samhället att militära lösningar ofta anses bättre än de som bygger på samarbete och diplomati. Vilket krymper möjligheten att tänka ut nya möjliga lösningar på en konflikt.

– Det tredje, vilket är viktigt för alla som bryr sig om jämställdhet och kvinnors rättigheter, är att desto mer militariserat ett samhälle blir, desto mer priviligierad blir en viss form av maskulinitet. Alltså vem som anses smartast och mest kapabel att diskutera utrikespolitik, säger Cynthia Enloe.

Efter 11 september 2001 var det försvarsdepartementet i USA som fick sätta agendan för utrikespolitiken. Det var de som ansågs vara de ”riktiga killarna” medan utrikesdepartementet fick spela en mer undanskymd roll när besluten togs om invasionerna av Irak och Afghanistan. Även om maktbalansen förändrades något 2009 när Hillary Clinton tillträdde posten som utrikesminister.

– Det hon lyckades med var att återinföra idén om att utrikespolitik inte måste vara en maskuliniserad militär arena.

För det som en gång militariserats kan också avmilitariseras. Cynthia Enloe tar upp Chile som exempel. Efter generalen Augusto Pinochets militärkupp 1973 tills det att han försvann från makten 1990 var samhället genomsyrat av det militära. Men då – för 24 år sedan – påbörjade kvinnorättsrörelsen den process som lett till att du som ung kvinna eller man i Chile i dag inte anser att ta värvning är något som leder till högre status, säger Cynthia Enloe. Genom att de lyckats få igenom sin version av demokrati och nationell säkerhet, bland annat genom att prata om sociala skyddsnät, situationen i förorter och fattigdom bland ensamstående mammor, banade de väg för att avmilitarisera samhället, enligt Cynthia Enloe.

Fakta: 

Cynthia Enloe

• Professor i internationell utveckling, samhälle och miljö vid Clark University i den amerikanska delstaten Massachusetts. Forskar även inom bland annat genusvetenskap och har skrivit en rad böcker om identiteter utifrån kön, ras och etnicitet.

• Håller på att bygga upp ett nätverk av feministiska forskare runt om i världen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Det myllrar av feminism i Göteborg

8 mars

TV-serien Fittstim antydde att feminismen blivit snäv och elitistisk. Men GFT:s granskning visar motsatsen: det myllrar av feminism.

Göteborgs Fria

Patienter vittnar om kränkningar i vården

Förra veckan anmäldes Västra Götalandsregionen för diskriminering av en patient som är transperson. Det är ingen unik händelse. Få anmäler, men GFT har haft kontakt med flera transpersoner som vittnar om kränkningar – och som kräver att alla patienter får ett värdigt bemötande.

Göteborgs Fria

© 2023 Fria.Nu