• Jim Kochakorn, Elizabeta Stefanovska, Lidija Ivanovska, Rehema Prick, Jumei Zhu, och Annie Danielsson från IKF Göteborg. Sarah Delshad från Muslimska feminister. Lars Gårdfeldt från West Pride, Sao-Mai Dau från Kvinnofolkhögskolan, Dorna Behdadi och Sayna Behdadi från IPOC. Ann-Marie Ljungberg från Enastående föräldrar. Marcus Gustavsson från 15:53-rörelsen. Lena Backhausen och Boel Bruce från Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet, IKFF. Nora Oleskog Tryggvason och Anna Lindeborg från Agenda: Jämlikhet. Och många fler är med i GFT den 8 mars 2014.
Göteborgs Fria

Det myllrar av feminism i Göteborg

Har feminismen blivit snäv och elitistisk? Det antyddes i den uppmärksammade tv-serien Fittstim - Min Kamp. Men GFT:s granskning i 8 marstidningen visar motsatsen: det myllrar av feminism i Göteborg.

I SVT:s programserie Fittstim – min kamp som sändes under vintern framställdes feminismen som vit, medelklass, snäv och insnöad på ”hen” och genusförskolor. Vi kände inte igen oss.

Om det ändå vore så väl att alla som vill kalla sig hen fick göra det utan att möta verbala eller fysiska angrepp eller konstiga blickar, och om det ändå fanns en genusförskola att välja i varje kommun. Verkligheten ser annorlunda ut.

Vi bestämde oss för att undersöka om SVT:s antydningar stämde. Har feminismen (i singular) blivit snäv och fastnat i självupptagna kretsar, smal och elitistisk?

Svaret är nej.

Vi fann tvärtom en mångfacetterad och bred feministisk rörelse (eller om vi ska säga rörelser i plural) bara i Göteborg.

Mejl, samtal och meddelanden har strömmat in från föreningar och grupper. Ett uppdämt behov av att visa att: vi finns och vi kämpar – en feministstorm som tog oss på sängen fast det var den vi sökte.

I morgondagens nummer av papperstidningen GFT får du bland annat möta Göteborgs Barnmorskesällskap som kämpar för jämlik vård, 15:53-rörelsen som kräver lika lön oavsett kön, Män för jämställdhet som utbildar pappor på MVC och BVC och som berättar om hur könsrollerna innebär risker för män att använda våld.

Du möter också Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet, IKFF som har kämpat för fred i nästan 100 år och Intersektionellt nätverk för People of Color, IPOC, som håller på att starta stödgrupper för personer som utsätts för rasism och som vill att feminismen ska se mer hur olika förtryck hänger ihop.

Feministiska kören delar med sig av sångtexter och kulturföreningen Ladyfest lanserar projektet Agenda: Jämlikhet som är en ny webbportal för jämlikhetsfrågor.

Stödcentrum Humlegården stöttar utsatta för sexualbrott och Hayat vill gå till botten med kvinnoförtryck och brist på förståelse för unga rasifierade kvinnor.

Business and Professional Women Göteborg stöttar kvinnor som driver företag, Föreningen Egalitär Judendom fixar gudstjänster där kvinnor deltar på lika villkor som män, Muslimska feminister vill få ett slut på alla hatbrott.

Bokkafé Vulgos syfte är att vara en trygg queerfeministisk mötesplats och Byggnads Kvinnliga Nätverk kämpar för jämställda arbetsplatser.

Det är några av de föreningar, grupper och verksamheter som du möter i pappers-GFT lördag den 8 mars. Det är en bara en liten del av det feministiska myllret i Göteborg, men ett stort bevis för att feminismen är långt ifrån snäv och en uppmaning till SVT att ge sig ut på en ny resa i dagens feminism för att möta allt som de har missat.

Fokusfrågor

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Så ojämställt är Västra Götaland

8 mars

Löner, arbetsvillkor, pensioner, ansvar för barn, utövande av våld, riskbeteenden och tillgång till maktpositioner. Allt är områden med stora könsskillnader. GFT granskar jämställdhetsläget i Västra Götaland.

Göteborgs Fria

Växjö får feministfestival

8 mars

Femstival på Det fria ordets hus i juni har fokus på internationell aktivism och transpersoners rättigheter.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu